Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers maken tevergeefs bezwaar tegen komst natuurbegraafplaats

In de agrarische polder bij Hoek van Holland is de gemeente Rotterdam van plan natuur, recreatie en een natuurbegraafplaats te ontwikkelen. Onder meer vanuit de glastuinbouw zijn er bezwaren. Zij vrezen dat natuurbegraven een negatieve invloed zal hebben op de mogelijkheden voor hun bedrijfsvoering.

De Raad van State deed op 21 augustus uitspraak in een zaak. Een hele reeks aangevoerde bezwaren tegen het in het najaar van 2021 vastgestelde bestemmingsplan is door de rechter behandeld.

Waterkwaliteit
De rechter ziet geen bezwaren voor het begraven van urnen in de buurt van glastuinbouwbedrijven die op 400 en 550 meter afstand zijn gelegen. Ook uitstrooien van as hoeven zij volgens de rechter niet te vrezen, omdat uitstrooien van as in het plan waartegen bezwaar is gemaakt niet is toegestaan.

Een andere zorg van telers is effect van natuurbegraven op grond- en oppervlaktewater. Zij wijzen op onderzoek waaruit blijkt dat natuurbegraven tal van chemische stoffen toevoegt aan de bodem, die niet in de natuur thuishoren. Hier wijst de rechter op ander onderzoek waaruit blijkt dat geen normoverschrijdende concentraties van stoffen uit het ontbindingsproces te verwachten zijn. Bovendien onttrekken de bedrijven water uit een andere watergang dan die in het gebied waar een drietal natuurbegraafplaatsen voorzien zijn.

Waardedaling
Ook waar de telers wijzen op nadelige gevolgen voor eventuele uitbreidingsplannen en bezwaar maken tegen de mogelijke komst van hooggroeiende bomen naast hun kassen krijgen zij van de rechter geen gelijk. De uitbreidingsplannen zijn niet concreet genoeg en omdat in de bestreden plannen gewaarborgd is dat er geen schaduwhinder voor bedrijven mag zijn, slagen ook deze betogen vanuit de glastuinbouw niet.

En waardedaling van glastuinbouwbedrijven, krijgen de bedrijven daar wel gelijk van de rechter? Nee, omdat de rechter na het afwijzen van de reeks bezwaren geen redenen ziet voor een dermate grote mogelijke waardedaling dat hier in het bestreden plan meer aandacht voor had moeten zijn. Over eventuele zogenaamde planschade kunnen bedrijven een aparte procedure starten.

Start werkzaamheden
In totaal gaat het in de Bonnenpolder bij Hoek van Holland om 128 hectare grond waar natuur en reactie gerealiseerd gaan worden. 30 hectare is bestemd voor natuurbegraven.

De komende periode wordt het projectplan uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De voorbereidingen hiervoor zijn al in gang en de eerste werkzaamheden in het gebied starten naar verwachting begin 2025, meldt Natuurmonumenten. Na de zomer 2024 lichten de betrokken partijen de planning van de werkzaamheden toe aan de omgeving tijdens een informatieavond.