Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Keerzijde van snelle opmars zon- en windenergie

Een groot deel van de zondag lagen de elektriciteitsprijzen onder 0 in Nederland. Pas om 18 uur 's avonds kwamen de EPEX-uurprijzen weer echt boven 0. Ook vandaag, maandag, draagt een stevige wind bij aan lage uurprijzen in de middag. Negatieve uurprijzen blijven wel uit. De gemiddelde dagprijs ligt op 83 euro per megawattuur. Zondag was dat nog ruim 20 euro per megawattuur.

De TTF-gasprijs wilde vrijdag niet meer verder zakken. Vanochtend opende de markt voor het dichtstbijzijnde maandcontract op 36,6 euro per megawattuur. De winterprijzen liggen als gevolg van een lichte prijsstijging vrijdag tussen de 40 en 41 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 23 augustus 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

In Noord- en Noordwest-Europa lag de elektriciteitsprijs gemiddeld zondag onder 0, met -2,86 euro per megawattuur. Op dit soort momenten kan Nederland de in overvloed opgewekte hernieuwbare elektriciteit uit zon en wind ook maar moeilijk over de grens kwijt.

Op LinkedIn staan energiespecialisten, zoals Gerard Reid, daarbij stil. Ook De Telegraaf schrijft erover. "De stroom kan tussen de Europese landen onderling niet meer worden weggewerkt", constateert Peter van Ees, sectorbankier energietransitie bij ABN Amro, in de krant. "Dit wordt wel een nieuwe testcase voor Europese netbeheerders."


Zondag 25 augustus 2024, gasprijzen, data Nord Pool Group

In de strijd tegen netcongestie grijpen Eneco en netbeheerder Stedin naar een nieuw middel: een groep Zeeuwse zonnepaneleneigenaren krijgt van 20 augustus tot 30 september een beloning als ze helpen bij het ontlasten van het stroomnet. Voorlopig is het enthousiasme beperkt, schrijft Nu.nl. Slechts zeventien geïnteresseerden hadden zich op moment van verschijning van het Nu.nl-item gemeld. Voor de pilot zijn honderden panelenbezitters aangeschreven.

Wat is de warmtepotentie van alle 323 rioolwaterzuiveringen in Nederland en wat zijn de kansen daarvan voor gemeenten? Stichting Warmtenetwerk schrijft over het onderzoek.