Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robert Peters, Aweta:

“Om alle aspecten te beheersen waar een klant op wil sorteren, heb je speciale technieken en AI nodig”

Tholen - Ontwikkelen houdt nooit op. Op de technologische vooruitgang lijkt geen rem te staan en ook de AGF-sector doet daar meer dan zijn voordeel bij, zowel in de teelt als in het pakstation. "Op dit moment zijn we bezig met de doorontwikkeling van een camerasysteem met behulp van AI", zegt Robert Peters, directeur R&D bij Aweta, specialist in oplossingen voor het sorteren en verpakken van groenten en fruit.

"Interne kwaliteitsanalyse hebben we al enkele jaren geleden gelanceerd. Nu betreft de doorontwikkeling vooral het sorteren van paprika's op uitwendige kwaliteit, nadat we AI en machine learning eerst al hebben toegepast op appelen en citrus. Met een nieuwe beeldvormingstechniek hebben we een veel grotere database met voorbeelden van product met en zonder defect en van de verschillende soorten defecten. Die database wordt dan aangeboden aan een algoritme dat zelf leert het onderscheid te maken."

Net zoals Google of Tesla
Robert maakt de vergelijking met de technieken die Google gebruikt om de wereld in kaart te brengen of Tesla aanwendt om voetgangers van lantaarnpalen te onderscheiden. "Dit krachtige en nauwkeurige systeem, dat ons ook toelaat complexe defecten te detecteren, gaat overigens niet ten koste van de capaciteit. Daar zijn natuurlijk industriële PC's voor nodig."

Aweta gebruikt in haar sorteeroplossingen de laatste generatie CMOS-camera's. "Dat zijn digitale hoge resolutie camera's. We maken een hyperspectrale cameraopstelling met een mix van kleurenbeeld en drie verschillende infrarood golflengtes. Dat maakt vier verschillende soorten camera's, maar van elke soort hebben we er per spoor twee staan om het product van twee kanten te kunnen bekijken. We noemen ze onze Twin Vision camera's. Door al die beelden op elkaar te leggen en daar kunstmatige intelligentie op los te laten kunnen alle mogelijke defecten van elkaar onderscheiden worden."

Verenkelaars in plaats van een band
Naast hyperspectraal zijn er volgens Robert zeker nog andere technieken waarmee je de kwaliteit van groenten en fruit kunt analyseren. "Je kunt er bijvoorbeeld ook met röntgen naar kijken, of met terahertz imaging, maar op dit moment zijn we best in staat om met de huidige kwaliteitseisen die gesteld worden, alle metingen met hyperspectraal te verrichten. Of we de volgende jaren of decennia ook andere technieken nodig hebben, dat zal de toekomst uitwijzen."

Op de cupmachine van Aweta voor paprika's kunnen vijf producten per seconde worden gescand, op een sorteermachine specifiek voor citrus wordt een aantal van veertien stuks per seconde behaald. "In principe kun je een avocado en een mandarijn op dezelfde lijn sorteren op kwaliteit, alleen is dat niet optimaal. Ronde en langwerpige producten hebben toch baat bij een specifieke cameraopstelling. Er wordt op een andere manier naar een avocado gekeken dan naar een rond product dat alle kanten kan opdraaien." Voor een optimale camerapresentatie, zodat het volledige oppervlak van een stuk groente of fruit kan worden geanalyseerd, opteert Aweta voor verenkelaars. "Op een band kun je het product niet ronddraaien en dan mis je dus het deeltje dat de band raakt."

Geïntegreerde oplossingen
Om de enorme concurrentie wereldwijd het hoofd te bieden, zet Aweta volop in op de doorontwikkeling van sensoren, camerasystemen en software. "Iedereen kan op kleur sorteren, maar een adequate kwaliteitsanalyse is nog iets anders. Niet iedereen kan een beurse plek op een appel of snijschade op een paprika vinden. Het gaat erom in staat te zijn om al die aspecten te beheersen waar een klant op wil sorteren. Daarvoor heb je heel speciale technieken en AI nodig," legt Robert uit.

"Daarnaast hebben we bij Aweta ook totaal geïntegreerde oplossingen in huis. We leveren niet alleen de sorteermachines, we zorgen ook voor de afvoer van het fust, we kunnen palletiseren en ook het ordermanagement maakt deel uit van ons assortiment. Vanaf één operatorplaats kan de hele installatie bediend worden. Ook dit biedt meerwaarde. Bovendien kunnen onze installaties gekoppeld worden aan het ERP-systeem van de klant. Zo kunnen ten slotte allerlei analyses worden losgelaten op een gesorteerde partij. Dit levert heel waardevolle informatie op voor de verpakker," besluit Robert.

Dit artikel verscheen eerder in editie 7, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Aweta
[email protected]
www.aweta.com