Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwekerij De Klispoel ziet:

“Groot potentieel voor vollegronds waterkers”

Tholen - "Het zal alleen maar groeien, omdat er meer bekendheid aan gegeven wordt en als consumenten het eenmaal kennen, blijven ze het gebruiken," zegt Koen Ketelaars over de afzet van waterkers. Koen, verantwoordelijk voor voedselveiligheid, kwaliteit en administratie, nam onlangs samen met Bernadette Cusack, verantwoordelijk voor de teelt, waterkerskwekerij De Klispoel in Ubbergen over.


Bernadette Cusack en Koen Ketelaars namen onlangs waterkerskwekerij De Klispoel over

Koen constateert dat waterkers (nog) niet in de Nederlandse cultuur zit, zoals dat bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk wel het geval is. "Nederlandse consumenten denken vaak nog dat waterkers alleen geschikt is voor in de salade, maar kan ook als groente gegeten worden in een stamppot of worden verwerkt als waterkerssoep, in een wokgerecht of door de pasta, om maar een paar voorbeelden te noemen."


Zaaibakjes met waterkers

Gezondste groente?
Dat er nog een groot potentieel voor de afzet van deze waterminnende groente is, bleek onlangs toen de Amerikaanse Food and drug Authority (FDA) waterkers de gezondste groente ter wereld noemde, vertelt Koen. "Hoewel groene bladgroenten gezond zijn, zal ik niet zo gauw claimen dat iets het gezondste is, maar toen de media over deze uitspraak van de FDA berichtten, zagen we de verkoop hard stijgen. Dat geeft dus aan dat er nog veel potentieel in de markt is. We zien dat die vraag beklijft en wie weet wat er mogelijk is als nog meer consumenten waterkers ontdekken."


Waterkerskwekerij De Klispoel

Het is de reden dat De Klispoel, die de waterkers voornamelijk afzet bij reguliere en biologische supermarktketens en groothandels, goede toekomstverwachtingen heeft voor het product. Daarbij ziet en zoekt Koen ruimte voor meer afzet bij bijvoorbeeld retailpartners of in maaltijdpakketten. "Dat laatste zou als bijkomend voordeel hebben dat de consument meer bekend raakt met waterkers."


De Klispoel teelt waterkers in de volle grond waarbij er voortdurend water over de percelen stroomt

Vervanging
Ook merkte Koen dat waterkers in beeld kwam als vervanging van bijvoorbeeld spinazie toen dat aan het begin van het seizoen maar beperkt beschikbaar was vanwege de natte teeltomstandigheden. "Dat zal met waterkers niet zo snel gebeuren, omdat de teelt veel minder afhankelijk is van de weersomstandigheden." De Klispoel levert jaarrond waterkers. Het overgrote deel van het jaar uit eigen teelt en in januari, februari en maart wordt er uit Spanje geïmporteerd, geeft Koen aan.


In de zomer groeit waterkers hard en kan er vaak geoogst worden

Het hoogtepunt van de groei valt in de zomermaanden, laat Bernadette weten. "Als we nu waterkers oogsten, groeien er vrij snel nieuwe toppen en kunnen we opnieuw oogsten, wat ons de mogelijkheid geeft om in de zomer grotere partijen ook actiematig af te zetten. Als er minder daglicht is, is er ook minder groei en moeten wij het qua afzet wat rustiger aan doen." Waterkers wordt in het voorjaar gezaaid en geeft daarna verschillende oogsten van dezelfde plant.


De Klispoel teelt waterkers in de vollegrond waarbij er voortdurend water over de percelen stroomt

Biologisch
Nadat Koen en Bernadette hun biologische supermarkt hadden verkocht, wilden ze graag in de biologische teelt aan de slag. Waterkerskwekerij De Klispoel, waar al zo'n 40 jaar biologische waterkers wordt geteeld, kwam op hun pad en de beslissing was snel gemaakt. Waterkers is erg geschikt voor de biologische teelt, legt Bernadette uit. "Juist door die snelle groei, wordt waterkers zo snel geoogst dat er nauwelijks tijd is voor plagen en ziekten om toe te slaan. Voordat het spannend kan worden, oogsten we."

De Klispoel is de enige Nederlandse vollegronds waterkersteler. Dit gebeurt door in de grond met een betonnen omlijsting een soort van bakken te creëren waardoor het water geleid kan worden, geeft Koen aan. "Het water stroomt constant door de bakken; de hoeveelheid passen we aan op de natuurlijke wateromstandigheden." Bernadette merkt op dat de waterkwaliteit voor de teelt van groot belang is. Daarvoor maakt de kwekerij gebruik van 4000 jaar oud bronwater dat uit een stuwwal door een klein natuurgebied naar De Klispoel stroomt.

Unieke waterkwaliteit
"Deze unieke omstandigheden zorgen voor veel voedingsstoffen en maken de locatie in Ubbergen erg geschikt voor de teelt van waterkers. De kwekerij begon ooit in Wijchen en daar is nog steeds een kleine teeltlocatie, maar we zien dat de waterkers daar veel minder hard groeit. In Ubbergen zijn de omstandigheden zo goed dat het hier lukt om op deze schaal waterkers te telen." De bijzondere teeltomstandigheden komen ook tot uiting in de zaadproductie, die De Klispoel zelf verzorgt. "Op zijn reizen nam Ivo regelmatig waterkerszaad van elders mee om de kwaliteit van het eigen zaad te kunnen beoordelen. Het waterkerszaad van elders deed het hier aanmerkelijk minder goed. Het waterkerszaad wat wij hier ontwikkeld hebben, is goed afgestemd op de teeltomgeving," besluit Koen.


De Klispoel zet waterkers af bij reguliere en biologische supermarkten en groothandels

Dit artikel verscheen eerder in editie 7, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Klispoel
[email protected]
https://www.klispoel.nl