Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Derde dag met gasprijsdaling

Ook donderdag is de TTF-gasprijs weer gedaald, zij het wel iets minder hard dan de twee dagen ervoor. Het brengt de prijs inmiddels tot 36 euro per megawattuur, terwijl voor komende winter de contractprijs tot onder de 41 euro is gezakt.

Op deze stormachtige vrijdag mag het geen verrassing zijn dat de elektriciteitsprijzen weer laag uitvallen, en tussen 11 en 18 uur ook weer negatief. Ondanks vanaf 18 uur oplopende prijzen tot bijna 130 euro per megawattuur komt de EPEX-dagprijs vrijdag niet hoger dan 33,6 euro per megawattuur.

Op de onbalansmarkt was het precies op de overgang tussen middag en avond even alle hens aan dek, zo laat TenneT-data over de donderdag zien. Tussen 18 en 18.45 liepen de onbalansprijzen op van 1825 tot zelfs 2008 euro voor het laatste kwartier. Woensdag ging de onbalansprijs nog meermaals tot 1000 euro in de min.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 22 augustus 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

AgroEnergy blikt terug op de afgelopen twee weken en kijkt ook vooruit. Daarbij wijzen de energiespecialisten uit Rotterdam in navolging van hun collega's op naderend onderhoud aan Noorse gasinstallaties en geopolitieke spanningen als mogelijke oorzaken voor toch weer stijgende gasprijzen, zelfs nu de gasopslagen goed gevuld zijn.

In de strijd tegen netcongestie grijpen Eneco en netbeheerder Stedin naar een nieuw middel. Een groep Zeeuwse zonnepaneleneigenaren krijgt van 20 augustus tot 30 september een beloning als ze helpen bij het ontlasten van het stroomnet. Zetten ze op zonnige momenten de omvormer van hun panelen uit, dan krijgen ze een vergoeding van energieleverancier Eneco en netbeheerder Stedin. Het gaat om een proef van een maand bij een groep Eneco-klanten op Tholen, Sint Philipsland en Schouwen-Duiveland. In 2025 willen Eneco en Stedin de proef op grotere schaal doen.

Voor de eerste pilot is gekozen voor Schouwen-Duiveland, Sint Philipsland en Tholen omdat in dit deel van Zeeland een forse groei te zien is in zon-op-dak. Tijdens de meest zonnige momenten komt 50% van de opgewekte elektriciteit voort uit zonnepanelen van consumenten. De verwachting is dat dit alleen maar verder groeit.