Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CO2-gebruik in kas moet en kan efficiënter

Wageningen UR heeft in opdracht van Kas als Energiebron onderzoek gedaan naar verschillende opties om CO2 in de kas efficiënter te benutten. In dit betreffende onderzoek is specifiek aandacht besteed aan de tot nu toe vrij onbelichte CO2-problematiek bij chrysant en paprika. Zo is er kennis opgebouwd over de rol van CO2 in groei, productkwaliteit en over de efficiëntie van de CO2-inzet samen met de sector en dankzij studie van eerder onderzoek voor die gewassen. Met beschikbare data zijn de groeimodellen voor chrysant en paprika geijkt, om er vervolgens kansrijke strategieën voor efficiënt CO2-gebruik mee te voorspellen.

Voor chrysant zijn de aanbevelingen (DO's) en onverstandige zaken (DON'Ts) als volgt:

DO:

  • CO₂-concentratie van 800 ppm is meestal voldoende voor plant, bij heel veel licht 1000 ppm
  • Geef bij grote raamstand (>20%)(dus hoge ventilatievoud) veel minder CO2, een richtlijn is 60 kg ha-1 uur-1 , dit is de max. gewasopname
  • Lagere doseringen in langedag en 1ste week van kortedag zijn zinvol
  • CO2 gelijk over dag verdelen, maar niet als raam (ver) open staat
  • In lichtperiode half uur later beginnen en eerder stoppen
  • Lichtafhankelijke doseercapaciteit, maar houdt wel vast aan 800 ppm setpoint
  • Vernevelen: goed voor CO2-benutting door plant, en minder noodzaak tot luchten

DON'T:

  • Doseren in de lange-dag fase: er komt genoeg uit rest kas
  • Hoge pieken in CO2-concentratie: plant kan er niks mee
  • Buitenlucht-CO2 proberen binnen te halen als er gelijktijdig gedoseerd wordt: leidt tot meer CO2-verlies
  • Hogere concentraties dan 800 ppm op donkere dagen (ondanks belichting): weinig effectief, en plant wordt lui in CO2-opname

TIP:

  • Rekenen met een CO2-optimalisatie tool de beslissingen over de CO2-strategie kan ondersteunen in praktijk. Denk aan de volgende tools: (1) OCAP Optimaal, (2) CO2-optimizer van Ridder

Voor paprika zijn de aanbevelingen (DO's) en onverstandige zaken (DON'Ts) als volgt:

DO's:

  • Effectiever CO2 doseren (bv. in ochtend, of alleen wanneer ramen <20% open staan, capaciteit lager in zomer, lichtafhankelijk doseren)
  • Niet te hoog setpoint: boven 800 ppm is het effect op groei nihil
  • Korte perioden de dosering beperken tot buitenwaarde van CO2 kan veel CO2 besparen zonder groot effect op de oogst, bv. in weekend of in periode met veel ventilatie
  • Er is wel altijd wat minder oogst: afwegen tegen kosten CO2

DON'T:

  • Buiten-CO2 proberen binnen te halen via trek en tegelijkertijd CO2 doseren
  • Hoge pieken in CO2-concentratie: plant kan er niks mee
  • Doseercapaciteiten van 200 kg in zomerperiode geven veel CO2-verlies en relatief weinig extra kilo's productie

TIP:

  • Rekenen met een CO2-optimalisatie tool de beslissingen over de CO2-strategie kan ondersteunen in praktijk. Denk aan de volgende tools: (1) OCAP Optimaal, (2) CO2-optimizer van Ridder.

Het hele rapport staat hier.

Bron: Stichting Kennis in je Kas

Publicatiedatum: