Tholen - In tijden waarin de lokale glastuinbouw behoorlijk op de vingers gekeken wordt vanwege energiegebruik en ondertussen stevige buitenlandse concurrentie ondervindt, lijkt de herfsttomaat een goede propositie te hebben als het op een CO2-voetafdruk aankomt. Met de hulp van een goed najaar met genoeg zon is het mogelijk met relatief weinig stoken een mooie tomatenoogst rond kerst te realiseren. Harde cijfers over die CO2-voetafdruk zijn er echter (nog) niet. Het maakt dat zowel Peter Custers van Bayer als Maarten Verhaegen van BelOrta voorzichtig zijn in dit eerder in vakblad Primeur verschenen artikel.
Ook voor een herfstteelt tomaten is energie nodig. "Zonder energie telen gaat niet", is Peter realistisch. "Je moet de plant wel activeren, zelfs als de zon goed schijnt en zeker als het vochtiger weer is." Als je nettocijfers zou vergelijken van enerzijds importtomaten en anderzijds herfsttomaten, dan zou het best weleens kunnen dat de herfsttomaat er goed uit komt in de vergelijking met importtomaten, denkt hij.
Ook Maarten wijst erop dat de herfstteelt van tomaten 'niet de meest energie-intensieve teelt' is. Toch is hij net als Peter voorzichtig. "De CO2-voetafdruk leeft volgens mij meer bij marketeers dan dat de consument er echt al mee bezig is." Zonder volledige berekening van de CO2-voetafdruk, inclusief alle factoren zoals bijvoorbeeld ook transport en arbeid, vindt hij keiharde conclusies trekken gevaarlijk. "Iedereen heeft nu nog zijn eigen waarheid. Voor onze telers moet wel een toekomst weggelegd zijn. Als de huidige discussie over de CO2-voetafdruk hier negatieve invloed op zou hebben, dan is het volgens mij een foute discussie."
Dit artikel verscheen eerder in editie 7, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Bayer
[email protected]
www.vegetables.bayer.com
Belorta
[email protected]
www.belorta.be