Hoewel naar schatting ongeveer 10% van het voedsel dat beschikbaar is voor consumenten in de EU wordt verspild, wonen er meer dan 37 miljoen mensen die zich niet om de dag een goede maaltijd kunnen veroorloven. Tegen deze achtergrond is het verminderen van voedselverspilling een van de belangrijkste doelstellingen van overheden om tegen 2050 een circulaire economie te realiseren.
Om dit te bereiken lopen er verschillende onderzoeksprojecten, waaronder SISTERS, waaraan de Spaanse telers- en exporteursvereniging Proexport samen met zeventien partners uit acht landen deelneemt en dat nu het laatste jaar ingaat.
"Als we iets leren van onze deelname aan het SISTERS-project, dan is het wel dat wanneer het aankomt op het vertalen van ideeën naar de realiteit, details soms ontzettend belangrijk zijn", aldus Abelardo Hernández, technisch directeur van Proexport.
Dit project, gefinancierd door de EU in het kader van het H2020-programma, stelt oplossingen voor in de hele toeleveringsketen met als doel voedselverlies en -verspilling te verminderen. Proexport neemt deel aan SISTERS met als doel de visie van telers, verwerkers, verpakkers en handelaren van groenten en fruit over te brengen, zodat men een beter begrip krijgt van hoe de sector werkt. De voorgestelde oplossingen kunnen dan getoetst worden aan de realiteit van het dagelijkse leven van deze sectorpartners.
Zo heeft de vereniging voor het SISTERS-project, dat kadert in de "Van boer tot bord"-strategie, deelgenomen aan proeven in reële werkomstandigheden waarbij werd getracht verliezen tijdens het transport van groenten en fruit te beperken door middel van speciaal ontworpen kisten die in staat zijn de staat van de producten binnenin te "melden", zodat preventief kan worden opgetreden in het geval van kwaliteitsproblemen. Spinazie van het bedrijf Verdimed en aardbeien van Frutas Esther werden bijvoorbeeld in deze kisten, Bulkboxen genaamd, naar een laboratorium in Italië gestuurd om de effectiviteit van het voorgestelde systeem te evalueren.
Een andere proef, die onlangs is afgerond, is uitgevoerd met cherrytomaten van Looije Águilas. In dit geval is onderzocht of het gebruik van hermetisch afgesloten trays, die speciaal voor dit doel zijn gemaakt en Storeboxen worden genoemd, het mogelijk zou maken om de houdbaarheid van het product te verlengen en dus de verliezen in de schappen te beperken.
"We bekijken alles met een ruime blik. De voorgestelde technische oplossingen zijn complex en dat ze in een bepaalde fase van de keten voedselverspilling tegengaan volstaat niet, want om ze op industrieel niveau te implementeren moeten ook andere aspecten worden geëvalueerd, zoals bijvoorbeeld de ruimte die de verpakkingen innemen of de kosten-batenverhouding", aldus Hernández.
Maar bij andere soorten voorgestelde oplossingen zorgen de details voor echte hoofdbrekens bij de onderzoekers. De vertegenwoordiger van Proexport bij SISTERS legt uit: "Het verband tussen een korte afzetketen en de vermindering van voedselverspilling, door velen als evident beschouwd, is toch niet zo duidelijk. Ook de 'directe verkoop' heeft als afzetkanaal overschotproblemen. De capaciteit van dit afzetkanaal in het correct beheren van voorraden, in het anticiperen en in het doorvoeren van aanpassingen is minder groot, en dan heb ik het nog niet eens over logistieke kwesties. Het lijdt geen twijfel dat dit systeem zijn plaats heeft in de enorme markt van bederfelijke producten, maar als het gaat om het tegengaan van voedselverspilling moet de effectiviteit ervan nog worden bewezen."
De volgende stappen die genomen moeten worden, hebben te maken met nieuwe verpakkingsmaterialen: biogebaseerde materialen, ter vervanging van materialen gemaakt van fossiele brandstoffen, die ook composteerbaar zijn en met een fractie polymeren uit plantenafvalextracten. Er wordt gewerkt aan nieuwe trays, punnets, flow-packs, krimpfolie, etc., die dezelfde mechanische eigenschappen moeten hebben en dezelfde bescherming moeten bieden voor groenten en fruit als de huidige materialen, en ook moeten bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. Een ambitieuze doelstelling, zeker gezien de aanstaande wetgeving die het gebruik van elke AGF-verpakking van minder dan 1,5 kilo verbiedt.
Voor meer informatie:
Proexport
Ronda de Levante, 1, Entlo.
30008 Murcia (Spanje)
Tel: +34 646 27 80 50
[email protected]
www.proexport.es
https://sistersproject.eu/
https://www.europarl.europa.eu/topics/es/article/20240318STO19401/reduccion-de-los-residuos-alimentarios-cuales-son-las-acciones-de-la-ue