Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Terugverdientijd reststoffenverbranding nog veel lager door stijging energiebelasting"

Tholen - Tegenover lagere energieprijzen dan midden in de energiecrisis staat een stijging van de energiebelasting. Het maakt dat per saldo investeringen in duurzame energie-innovaties 'een uitstekende rentabiliteit' hebben. Om ondernemers in de glastuinbouw daar gevoel bij te geven, deelt Rudy Daniëls, directeur van advies- en projectbureau DSNRG, een rekenvoorbeeld.

DSNRG is een nieuwe naam in de markt, maar achter die naam gaat heel wat meer historie schuil. DSNRG is de nieuwe naam van Daniëls Smart Energy BV. De naamswijziging vond plaats in november 2023. De activiteiten van Combest VOF zijn geïntegreerd in het advies- en projectbureau, gespecialiseerd in duurzame energieoplossingen. Combest is actief in reststoffenverbranding.


De machine voor reststoffenverbranding. Het complete proces ziet er als volgt uit.

Aardgasbesparing
Met het systeem voor reststoffenverbranding voor glastuinbouw is het mogelijk gewasafval uit bijvoorbeeld paprikateelt, tomaten of komkommers te verbranden. Dat kan ondernemers in het rekenvoorbeeld voor paprika's, waarbij 1,2 miljoen kuub gas wordt weggenomen, ruim 393 duizend euro per jaar opleveren, dankzij besparingen op de inkoop van gas (in het rekenvoorbeeld ruim 288 duizend euro), op afvoerkosten van teeltafval (ruim 100 duizend euro) en ook zijn er inkomsten uit de verkoop van as, restproduct uit verbranding behalve warmte (inkomsten verkoop as: ruim 3 duizend euro).

Bij deze berekening is rekening gehouden met de sterke stijging van energiebelasting voor de komende jaren. Voor een belichte teelt met een wkk met een gasverbruik van 4.000.000 kuub stijgt de energiebelasting voor bedrijven van circa 3 ton in 2024 naar ruim 8 ton in 2030, zo blijkt uit de rekentool van Glastuinbouw Nederland. Voor een onbelichte teelt met eenzelfde gasverbruik van 4.000.000 kuub is dat in eenzelfde voorbeeld uit die rekentool een stijging van 14,5 duizend euro in 2024 naar 340 duizend euro in 2030. Voor een onbelichte teelt met een ketel met een gasverbruik van 200.000 kuub stijgt de energiebelasting per jaar van 25 duizend euro naar 77 duizend euro.

Terugverdientijd
Tegenover opbrengsten staan uiteraard ook kosten. In het rekenvoorbeeld rekent DSNRG met ruim 59 duizend euro per jaar. Netto betekent dat na een simpele rekensom een totale opbrengst per jaar van ruim 334 duizend euro. Het levert bij een totale investering van 1,4 miljoen euro een terugverdientijd van net iets meer dan 4 jaar op, zo blijkt uit een berekening van het resultaat. "En met eventuele fiscale voordelen en mogelijke investeringssubsidies daalt de terugverdientijd nog verder", benadrukt Rudy die voor geïnteresseerde ondernemers altijd een klantspecifieke berekening zal maken. Eén cijfer staat in alle gevallen vast: De installatie voor reststoffenverbranding zelf gaat meer dan vijftien jaar mee.

Bij DSNRG zien ze reststoffenverbranding, naast bekende technieken zoals zonnepanelen op dak en andere innovatieve technieken zoals zonnepanelen op water, warmtepompen of energieopslag, als techniek met 'veel potentie' voor de glastuinbouw. Rudy is daarvan overtuigd, al komt toepassing van de techniek ondanks 'veel initiatieven' in Nederland nog niet echt van de grond. "Dit terwijl de techniek zich in het buitenland al bewezen heeft. Er draaien al zestien projecten waar ik klanten zo mee naartoe kan nemen." De energieadviseur roept bedrijven vooral op te kijken naar wat er het beste op hun bedrijf het past. "En dat hoeft dan niet altijd te zijn wat ook de buurman al heeft."

Voor meer informatie:
Rudy Daniëls
DSNRG
Asserstraat 1
9461 GA Gieten
Tel.: +31 (0)592 273059
[email protected]
www.dsnrg.nl