Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs verder omlaag, gasopslagen goed vol

Voor de tweede dag op rij is de TTF-gasprijs woensdag hard gezakt. Met gevulde gasopslagen is hier ook genoeg reden voor. Desondanks blijven energiemarkten gevoelig voor geopolitieke onrust, waardoor de recente daling geen garantie is voor de langere termijn. De TTF-gasprijs is ondertussen tot onder de 41 euro gezakt voor komende winter, terwijl het dichtstbijzijnde maandcontract op 37 euro per megawattuur ligt.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 21 augustus 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Over hoe het komt dat de gasprijs weer daalt en dat de gasopslagen in Europa zo vroeg in het seizoen al zo vol zitten, gaf Hans van Cleef van Publieke Zaken woensdagmiddag op NPO Radio 1 bij Nieuws & Co een toelichting. De gasvoorraad in de Europese Unie is nu al voor ruim 90 procent gevuld, zo blijkt uit cijfers van Gas Infrastructure Europe. De deadline om die 90 procent te halen ligt op 1 oktober.

Iets over half zes was het zijn beurt om uit te leggen dat er veel LNG uit de VS, Qatar en ook nog steeds uit Rusland komt. Daarmee zijn de opslagen, die afgelopen winter na een milde winter minder leeg waren, gevuld. Afhankelijk van hoe koud het komende winter wordt, kan het alsnog spannend worden deze winter. Stijgende prijzen zijn sowieso niet uitgesloten, omdat ook geopolitieke spanningen de prijs drukken of stuwen.

De wind doet weer goed mee. Ook donderdag levert dat negatieve uurprijzen op tussen 10 en 18 uur. De EPEX-dagprijs komt uit op 45 euro per megawattuur.