Tholen - Een komkommerteler die midden in het seizoen zonder komkommers komt te zitten, daar gaat iets niet goed. Willem Derynck en zijn vader Danny Derynck waren helaas die telers met een probleem aan hun substraat. Op het bedrijf in Ardooie moet een hard besluit worden genomen. Alle planten en de substraatmatten gaan de kas uit. Inmiddels zijn de telers weer in productie.
"Onze messen zijn geslepen en onze goesting is er des te meer," deelt Willem op 20 juli op het moment dat hij weer de eerste komkommer in handen heeft. Op dat moment hebben ze in Ardooie een kleine maand zonder productie gezeten.
Krom en puntig
"De wortels wilden dit jaar niet goed in ons perlietsubstraat wortelen", verklaart Willem. Dit werd bevestigd door hun teeltadviseur en een landbouwexpert die erbij werden gehaald. "We telen het ras Proloog. Dat ras wortelt altijd hard. Al snel groeiden de wortels rond het substraat in plaats van erin. Hierdoor hadden we geen buffer meer en kon de plant niet goed groeien. De eerste vier komkommers kwamen er goed aan, maar daarna was de rest krom en puntig."
Tot dan toe hebben ze in Ardooie al jaren wel met succes op perliet geteeld. Een hard besluit blijkt nodig. "We zouden door kunnen telen en volop water kunnen gaan geven, met het gevaar dat we de wortel kapot zouden maken."
Organisch substraat
Op zoek naar een snelle oplossing komen de telers uit bij een ander substraat, van een andere leverancier. "'In één week tijd hebben we alles beslist. De plantenkweker is snel opnieuw gaan zaaien en we hebben nieuwe matten besteld."
De keuze valt, gelet op de omstandigheden, op Greenfibre-substraat van Klasmann-Deilmann. De planten doen het medio augustus goed op het organische substraat. "Het substraat is redelijk vegetatief, waardoor we nu al winst zien in het aantal stuks dat we oogsten en ook bij de watergift."
Late plantdatum
Vanwege de late plantdatum groeit het komkommergewas direct na planten snel, maar toch minder snel dan wanneer voor de maand mei geplant wordt, merkt Willem. Normaal telen ze in Ardooie in de kas van 8000 m², waarvan een groot deel voor komkommer is bestemd, van april tot november onafgebroken komkommers, naast de teelt van peterselie en snijbonen. "Het gewas groeide iets trager, maar toch waren we drie weken na planten alweer in staat om komkommers te oogsten."
Als we Willem op woensdagmiddag bellen, luistert hij net een podcast over caravans. "Dat is toch echt een hele andere business dan glastuinbouw", merkt de opgeluchte teler op. "Wij werken met levende materie. Planten telen is echt iets anders dan caravans. Gelukkig is onze sector heel dynamisch en kunnen we snel schakelen. We zijn heel blij met de snelle levering en de flexibiliteit bij onze leveranciers."
Goede prijzen
Nu de komkommerteelt tijdelijk is onderbroken, heeft het bedrijf een kleine maand productie misgelopen. Door misschien iets langer door te gaan met de huidige komkommerteelt verwacht Willem iets van het verlies te kunnen compenseren. "Moesten we de oude planten nu nog hebben gehad, dan hadden we met de auto naar de veiling gekund, omdat we maar heel weinig productie zouden hebben gehad."
Goede komkommerprijzen stemmen medio augustus ook tevreden. "Dat de prijzen nu goed zijn, is een bonus. Als teler heb je maar één ding in de hand en dat zijn kostprijs en stuks. Wat de markt doet, is onzeker."
Overname bedrijf
Het waren de komkommers waardoor Willem echt interesse in het telersvak kreeg. "Daarom is het voor mij ook zo belangrijk dat we snel weer in productie zijn geraakt."
Volgend jaar is het de bedoeling dat hij het bedrijf van zijn ouders overneemt. De tijdelijke verstoring in de komkommerproductie heeft hier geen effect op gehad. "Een overname is net als een zwangerschap. Voor dat proces staat een vast aantal maanden. We zijn al even bezig met de overname."
Van het probleem van dit jaar heeft Willem, die duidelijk liefde voor de stiel heeft, weer geleerd. "Ik heb weer gezien dat telen niet vanzelf gaat. Door snel te beslissen hebben we veel goed kunnen maken. Soms moet je harde beslissingen nemen. Hopelijk blijven de komkommerprijzen nu nog even goed."