Tholen - Nu sinds corona thuis koken in een hausse is beland, gaat men ook steeds meer aan de slag met kruiden. Uit de winkel of het eigen tuintje. Kruiden zijn populair, maar de eerste gedachten hierbij gaan toch al snel uit naar basilicum, peterselie of oregano. "Er is echter een zeer grote verscheidenheid aan mogelijkheden in het kruidenlandschap waar men heerlijke gerechten mee kan maken. Dan moeten ze alleen een duwtje in de goede richting krijgen", zo vertelt Lode Claus van Kruiden Claus. Het bedrijf uit het Vlaamse Kruishoutem organiseert hierom verschillende demo avonden onder de naam 'Kruidige tapas' en brengt bovendien in september haar vijfde boek uit: Kruiden in tuin & keuken.
Kruiden Claus, gespecialiseerd in de teelt van om en nabij de 300 verschillende kruiden in pot, is ruim 100 jaar geleden opgericht. Het bedrijf is zich na een relatief rustige voorjaarsperiode, met een korte en hevige piek, aan het voorbereiden op het najaar, waarin traditioneel de verkoop piekt. "In de zomer is het altijd wat rustiger, maar ik verwacht dat het natte voorjaar er nu voor zal zorgen dat het najaar des te drukker zal zijn."
Kruidige tapas
Toch is het bedrijf dit jaar ook weer druk bezig geweest met haar demoworkshops 'Kruidige tapas'. "Dat is in de afgelopen jaren een vast concept geworden. We zijn daar eigenlijk in de coronaperiode mee gestart toen iedereen thuis moest blijven en niet meer op restaurant kon gaan. De eigen keuken werd interessanter en kruiden, maar ook groenten en fruit, wilde men wel verwerken in gerechten, maar de creativiteit was vaak schaars. Toen zijn de workshops ontstaan, waarbij een kok bereidingen maakt met bijzondere kruiden, groenten en fruit en ik het verhaal eromheen vertel. Men kan dus live proeven hoe bijzonder sommige ingrediënten kunnen zijn en ik vertel ondertussen een woordje over de gebruikte kruiden en haar unieke eigenschappen. Zo kunnen we op meerdere momenten in het jaar 2 uur lang kruiden en hapjes toelichten aan een geïnteresseerd publiek."
"Dat concept doen we nu al enkele jaren en het lijkt goed te bevallen. Elke avond hebben we toch zeker richting de 30 deelnemers. Het is een mooie manier om eenieder bekend te maken met alle mogelijkheden in het kruidenlandschap", zo gaat Lode verder. "Hierbij proberen we ook te kijken naar de momenten in het jaar. Zo hebben we afgelopen voorjaar typische voorjaarskruiden gedaan en met de volgende demodagen, waarvan de data begin september bekend gemaakt zullen worden, zullen we weer najaarskruiden linken aan producten die in het seizoen zijn. Denk bijvoorbeeld aan bonenkruid, wat we combineren met bonen, maar later in het jaar ook aardpeer en alle knollen. Deze zijn vaak wat moeilijker verteerbaar, waarbij bonenkruid juist de spijsvertering bevordert. Op deze manier willen we mensen informeren. Bovendien is het heel lekker."
Vijfde boek
Daarnaast komt dus in september het vijfde boek van Kruiden Claus uit. "In ons laatste boek, dat eind vorig jaar is verschenen, gingen we in op kruiden, kweken, koken. Dat boek is volledig uitverkocht, waardoor we, in plaats van een herdruk te maken, besloten een nieuw boek te schrijven dat wat meer gericht is op het kweken in de eigen tuin. Hierin kijken we iets meer naar het kweken van kruiden in het moestuinbakje, -tafel en de vollegrond. Tips, tricks en uitgewerkte recepten waarbij het kruid weer centraal staat."
"Het is misschien een atypische lancering in het najaar", vervolgt hij. "Alleen in het voorjaar is iedereen druk bezig in de tuin of op het land, waardoor boeken er niet aan te pas komen. Nu kun je de voorstudie in het najaar doen, waarna je er in het voorjaar mee aan de slag kan. Tegen die tijd zullen we ook verschillende activiteiten doen rond de lancering van het boek."
Mogelijkheden met onbekende kruiden
Het is een concept waar, zo ziet Lode, een grote behoefte aan is. "We ervaarden dat er toch vaak een bepaalde onbekendheid zit in kruiden. Men wil er wel graag mee werken, maar ziet door de bomen het bos niet meer. Op deze manier willen we mensen informatie geven over nieuwe soorten en recepten voorschotelen die haalbaar zijn. Zelf kweken wordt namelijk ook steeds populairder. We horen bijvoorbeeld van de uitgeverij dat typische kookboeken steeds meer onder druk staan, omdat er een overvloed aan is. Met een concept als deze kun je zelf ook de handen vies maken en dat lijkt aan te slaan, gezien de verkoop van het vorige boek."
Of de kweker dan ook zelf ziet dat er meer met nieuwe kruiden aan de slag wordt gegaan, is, zo legt hij uit, lastig te zeggen. "De klassiekers zijn er namelijk altijd. Basilicum, peterselie en oregano zijn vaste smaakmakers in de keuken, maar je hoort wel degelijk dat men zoekt naar vernieuwing en uitdaging. Dat is niet alleen in kruiden, maar ook in groenten en fruit. We willen er een helpende hand in bieden. Nu naar het najaar schrijven we over de laatste frisse takken dragon, voordat ze in de winter verdwijnen. Gebruik deze en meng ze met azijn om dragonazijn te maken. Meng, laat het een paar weken of maanden staan en je hebt een heerlijke azijn voor vinaigrette. Of lavas, ook wel Franse selder, die in de zomer mooi staat, maar in het najaar wat verdwijnt. Dat is het ideale moment om ze te mixen met water en in te vriezen tot ijsblokjes. Dan kun je ze in de winter gebruiken voor een heerlijke bouillon. Een laatste voorbeeld is laurier, wat men wel kent in hartige bereidingen, maar droog het eens en mix het met suiker. Daar kun je geweldige crème brûlée mee maken. Het zijn slechts enkele voorbeelden, maar ik durf te wedden dat velen er nooit aan gedacht hebben. Die ervaring delen is prachtig."
Voor meer informatie:
Lode Claus
Kruiden Claus
Beerstraat 1
9770 Kruishoutem, België
+32 (0)498 106 733
[email protected]
www.kruidenclaus.be