Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Code gekraakt in meerlagenteelt sla: "We maken betere marge"

De vertical farm WWLS heeft plannen om hun vertical farm uit te breiden zodra de volledige teelt van 20.000 ton gewassen per jaar is bereikt. De locatie is zelfvoorzienend en er zijn plannen om nog een vertical farm te bouwen. Eigenaren Grahame Dunling en Matthew vertellen dat ze na drie jaar grondig testen 'de code hebben gekraakt'.

"We kunnen de kosten van onze producten niet verhogen en daarom moeten we de uitgaven verlagen en besparen waar we kunnen om de winst te verhogen. Onze concurrenten telen €0,94 en wij voor €0,88. Wij kunnen ook daadwerkelijk voor die €0,88 verkopen en een betere marge maken", vertelt Grahame Dunling, medeoprichter van Worldwide Local Salads (WWLS). Deze vertical farm is gevestigd in Engeland.

"We hebben een achtergrond in sla en we telen hier voor de kwaliteit. In tegenstelling tot de zogenaamde 'nieuwe telers' van vandaag de dag die keer op keer dezelfde fouten maken. Ze denken bijvoorbeeld dat veel planten per m² meer opbrengst geeft. Ook vergelijken ze de opbrengst in het open veld met verschillende gewassen die indoors worden geteeld", vertelt Grahame.

Matthew en Grahame Dunling

Steriele teeltomgeving
Eén van de grootste zorgen bij traditionele teeltbedrijven is volgens Grahame gewasbesmetting. Bodem en veen kunnen bacteriën en ongedierte herbergen die de gewassen kunnen beschadigen en gezondheidsrisico's kunnen opleveren voor consumenten. Het volledig geautomatiseerde teeltsysteem van WWLS zorgt ervoor dat planten in een steriele omgeving worden geteeld. Daardoor neemt het risico op besmetting af en wordt er een gezond en veilig product gegarandeerd.

"Automatisering is een andere belangrijke factor bij het garanderen van consistentie en kwaliteit in de teelt van sla. Onze automatiseringstechnologie stroomlijnt elke fase van het proces. Van zaaien tot verpakken. Door de menselijke tussenkomst tot een minimum te beperken wordt het risico op fouten en besmetting verkleind, wat resulteert in producten van hogere kwaliteit."

Voorzieningen voor hernieuwbare energie
Volgens Grahame heeft de vertical farm een aantal unieke kenmerken vergeleken met andere farms. Zo is er bijvoorbeeld een windturbine waarvoor patent is aangevraagd en die op elke ventilator van de kas past. Dit helpt WWLS bijvoorbeeld bij het produceren van energie. Daarnaast beschikken ze over een Wind Capture Unit waarmee WWLS een horizontale windvang in het magazijn (of zelfs in een kas) kan gebruiken om energie te produceren.

"Naast ons LED-belichtingssysteem, dat ons helpt 50% op kapitaal en 35% op OpEx te besparen, beschikken we over een mobiel gootsysteem van Syphon. Dat gebruiken we om de irrigatie van de planten te regelen om ervoor te zorgen dat alle planten een gelijke hoeveelheid voeding en water krijgen", vertelt Grahame. De farm kan vanuit de hele wereld bediend worden, omdat hij computergestuurd is waardoor het risico-element een minder groot punt van zorg wordt.

Familiezaak
De familie Dunling, met meer dan 200 jaar ervaring, heeft een rijke geschiedenis in het telen van gewassen over de hele wereld. Hun geheim? Een combinatie van natuurlijke en gecontroleerde omgevingen die prioriteit geven aan smaak, textuur en een lange levensduur in de lijn zoals Grahame denkt.

Opwekkingsmogelijkheden
"Duurzaamheid vormt de kern van onze activiteiten", legt Grahame uit. De faciliteit beschikt over meerdere opwekkingsmogelijkheden op locatie om de CO₂-uitstoot en de afhankelijkheid van externe energiebronnen te minimaliseren. Daarnaast zijn er warmwateropslagtanks om de impact van het teeltbedrijf op het milieu verder te beperken. Dit betekent dat overtollige warmte die overdag wordt gegenereerd opgeslagen wordt en 's nachts wordt gebruikt.

WWLS werkt samen met Viemose DGS, een leverancier van Moving Gutter Systems, met meer dan 35 jaar ervaring in de sector om toegang tot technologie en expertise te garanderen. Daarmee kunnen WWLS consumenten worden voorzien van producten van hoge kwaliteit.

Voor meer informatie:
Grahame Dunling, COO
Worldwide Local Salads
[email protected]
www.localsalads.com

Publicatiedatum: