Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AGC Green-Tech viert 50-jarig jubileum ETFE-folie

"In de winter kan condensatie de lichttransmissie verminderen en schadelijk zijn voor planten. Onze speciale coating zorgt ervoor dat condensatie een dunne waterlaag vormt in plaats van druppels, die veilig weglopen in de goten. Dit voorkomt ziekten en zorgt voor een hoge lichttransmissie," zegt Seiji Matsuda, hoofd wereldwijde verkoop bij AGC Green-Tech, terwijl hij vertelt over de antidruppelcoating van F-CLEAN™ van het bedrijf.

Deze beproefde technologie, die meer dan 30 jaar geleden werd ontwikkeld, blijft essentieel omdat condensatie in de kas de gezondheid van de planten ernstig kan schaden door ziekten te veroorzaken als druppels op de gewassen en de vloer vallen. AGC Inc., het moederbedrijf van AGC Green-Tech, is wereldwijd aanwezig in Japan, Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika, vooral in de glas- en chemische sector, maar ook in geavanceerde keramiek en biowetenschappen.


Het AGC Green Tech / F-CLEAN team op de foto tijdens de GPEC

In de glastuinbouw biedt AGC Green-Tech een assortiment F-CLEAN folie dat is ontworpen om te voldoen aan verschillende behoeften van kassen. Of het nu gaat om een heldere folie voor maximale lichttransmissie of een diffuse folie die het licht gelijkmatig verspreidt, er is een oplossing voor elk type gewas en elke teeltomstandigheid, zegt Seiji. "Het licht dat de kas binnenkomt verschuift altijd, van 's ochtends tot zonsondergang, van zomer tot winter. Wij bieden folies die zich aan deze veranderingen kunnen aanpassen en die zorgen voor een optimale lichttransmissie gedurende de hele dag en het hele jaar."

De voordelen van diffuus licht zijn bijzonder opmerkelijk. "Voor hoog opgaande gewassen zoals tomaten en paprika kunnen onze diffuse folies de opbrengst van de gewasproductie verhogen. Bij teelt van komkommers steeg de productie in kilo's met 4,3% en het aantal komkommers steeg met 7,8% in vergelijking met een teelt heldere kassen."

Deze resultaten zijn gebaseerd op proeven die zijn uitgevoerd aan de Wageningen Universiteit. "Het licht wordt onder verschillende hoeken verspreid, zodat de hele plant, niet alleen de bovenkant, voldoende licht krijgt," merkt Seiji op. Hij voegt er echter aan toe dat voor laagblijvende gewassen zoals sla, de voordelen van diffuus licht minder groot zijn.


Meerlagenteelt in Zuid-Koreaanse kas

Robuustheid en duurzaamheid
De kern van de innovatie van AGC Green-Tech is de F-CLEAN folie voor kassen, gemaakt van ETFE (ethyleen tetrafluorethyleen), een zeer duurzaam en veelzijdig fluorpolymeer. "ETFE is een uniek materiaal dankzij zijn moleculaire structuur, die fluor- en koolstofatomen combineert om een van de sterkst mogelijke chemische bindingen te vormen. Door deze structuur is ETFE uitzonderlijk duurzaam en kan het vele tientallen jaren meegaan."

"Hoewel het materiaal in de praktijk nog niet zijn volledige potentiële levensduur heeft bereikt, is het al 35 jaar in gebruik en blijft het presteren alsof het nieuw is. Gezien de lange levensduur is ETFE folie een zeer goed alternatief voor polyfolie dat veel gebruikt wordt in de tuinbouwsector en dat vaak vervangen moet worden," aldus Seiji.

De reis van ETFE begint met fluoriet, een mineraal dat afkomstig is uit geselecteerde regio's in de wereld. AGC zet het vervolgens om in ETFE hars en uiteindelijk in ETFE folie. "Wij doen alles, van de productie van het materiaal tot het maken van de folie zelf. Dit geeft ons volledige controle over de kwaliteit, waardoor we een scala aan oplossingen kunnen bieden, waaronder Anti-Drip coatings, UV-transmissiecontrole, oppervlaktestructuurbehandelingen en geavanceerde kleurtechnologie. We bouwen de hele folie van A tot Z op en zorgen ervoor dat elk aspect aan onze hoge normen voldoet," benadrukt Seiji.


Kasdek in Duitse kas voor slateelt

De antikleefeigenschappen van ETFE zijn een ander belangrijk voordeel. "ETFE plakt van nature niet, wat betekent dat er maar heel weinig stoffen aan het oppervlak hechten. Als er al iets blijft plakken, dan duurt dat niet lang. Deze eigenschap, in combinatie met de duurzaamheid, betekent dat onze folie na verloop van tijd helder en efficiënt blijft," aldus Seiji.

De antikleefeigenschap maakt F-CLEAN folie volgens hem ideaal voor omgevingen waar veiligheid en hygiëne van het grootste belang zijn, zoals ziekenhuizen en sportstadions. "Onze folie heeft nog nooit vlam gevat. Het kan smelten, maar het ontbrandt niet, waardoor het een veiligere keuze is voor veel toepassingen."

Economische oplossingen
Ondanks de vele voordelen van F-CLEAN folie, zijn er ook uitdagingen, met name op het gebied van kosten en installatie. "Onze folie vereist een specifiek spansysteem voor een goede installatie, wat niet alle telers willen aanpassen. Het is een ingewikkeld proces en hoewel het eindproduct superieur is, is het ook duurder vanwege de complexe chemische processen", geeft Seiji toe.

AGC Green-Tech werkt echter actief aan het overwinnen van deze uitdagingen door nauw samen te werken met kassenbouwers en oplossingen aan te bieden om de kosten te verlagen. "We zetten ons in voor samenwerking en innovatie. Door samen te werken met kassenbouwers kunnen we oplossingen bieden die niet alleen van hoge kwaliteit zijn, maar ook economisch."


Blik in de kas bij een Japanse teler van aardbeien

Duurzaamheid integreren
Seiji benadrukt ook het belang van duurzaamheid in de activiteiten van AGC. "We richten ons op duurzaamheidsbeheer. Onze visie voor 2030 gaat niet alleen over cijfers, maar ook over sociale waarden. We zetten ons in om materialen te creëren die langer meegaan, afval verminderen en uiteindelijk onze klanten helpen om duurzamer te werken."

In lijn met hun nieuwe visie op duurzaamheid wil AGC onderzoeken hoe de duurzaamheid in de land- en tuinbouw kan worden verbeterd door gebruik te maken van de unieke sterke punten van ETFE folie en glas. "Hoewel we op dit moment geen specifieke producten of diensten aanbieden voor de integratie van hernieuwbare energie in kassen, onderzoeken we actief hoe onze materialen duurzame landbouwpraktijken kunnen ondersteunen en telers kunnen helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen met behoud van een hoge productiviteit. We blijven openstaan voor suggesties van onze klanten en potentiële partners terwijl we deze mogelijkheden blijven onderzoeken."

Nu AGC Inc. zijn 50-jarig bestaan als ETFE-foliebedrijf nadert, staat het bedrijf te popelen om zijn mijlpalen samen met klanten en partners te vieren. "In 2026 vieren we de 50e verjaardag van onze ETFE-folieactiviteiten. We kijken ernaar uit om onze geest van innovatie en uitmuntendheid voort te zetten."

Voor meer informatie:
AGC Green-Tech Co, Ltd. / AGC Inc.
Seiji Matsuda, Hoofd wereldwijde verkoop
[email protected]
www.f-clean.net

Publicatiedatum: