Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste hightech kas in Chinese regio met glastuinbouwpotentie

Tuinbouw is van oudsher een grote sector in China en de provincie Henan is belangrijk op het gebied van land- en tuinbouw. In het gebied bevinden zich vele fabrieken in het gebied die restwarmte kunnen leveren. Daarom is het opvallend dat er tot voor kort geen hightech kassen waren in Henan. De Henan Investment Group is van plan om daar verandering in te brengen met een nieuwe kas van 27 ha waarvan 10 ha al is gebouwd. Teeltmanager Zhang Chao vertelt over de uitdagingen en kansen die hij ziet.

Cherrytomaten in trek
Van de 10 ha die zijn gebouwd is 3,8 ha al in gebruik. Henan Investment doet het rustig aan om feedback te verzamelen voor toekomstige aanplant. "Tegelijkertijd overwegen we ook andere soorten kassen zoals semi-gesloten kassen," vertelt Chao.

De eerste 3,8 ha werden beplant met cherrytomaten wat geen willekeurige beslissing was. "Het bedrijf heeft twee jaar onderzoek gedaan waarbij we andere grote kassen in China hebben bezocht die succesvol zijn. We concludeerden dat het model werkbaar is en dat de markt voor cherrytomaten vrij goed is. Vooral in het zuiden van China is er veel vraag naar cherrytomaten. Dus gezien de teeltkosten en het marktpotentieel zijn cherrytomaten een goede keuze."

Lokale uitdagingen overwinnen
Naast de fabrieken in de omgeving die restwarmte leveren worden er ook andere warmtebronnen gebruikt. "Soms moeten we bijvoorbeeld gas bijmengen. Het gebruik van gemengde verwarming is een beetje een innovatie voor ons, dus we onderzoeken opties om ons verwarmingssysteem te upgraden om de verschillende bronnen efficiënter te gebruiken."

Een andere lokale uitdaging is dat de klimaatomstandigheden in de provincie Henan niet ideaal zijn voor cherrytomaten. "De totale hoeveelheid licht in een jaar is vrij goed, maar het meeste zonlicht en de warmte van de zon is geconcentreerd in juli, augustus en september. Dat betekent dat het licht en de warmte op andere momenten misschien niet ideaal is."

Dat is misschien een uitdaging, maar omdat Henan Investment de eerste is die een hightech kas bouwt in de regio bevinden ze zich in een perfecte positie om al doende te leren. "We hebben veel onderzoek gedaan voordat we met de bouw begonnen en gelukkig heeft de besluitvormer van het project veel ervaring. Alle beslissingen zijn zorgvuldig overwogen. Van het kiezen van de tomatensoorten tot het vinden van de beste teamleden."

Tot in de details
Eén van die beslissingen die de aandacht voor detail in het bedrijf illustreert is de keuze van de machines die in de kas worden gebruikt. Zhang Chao werkt al sinds 2014 in de tuinbouwsector dus hij weet wel het één en ander over wat het beste werkt. "De eerste teler waar ik mee werkte, beschikte over Berg buisrailwagens. Daar ervaarde ik de betrouwbaarheid en het gemak ervan."

Chao vertelt dat hij in zijn carrière ook andere typen buisrailwagens heeft gezien, maar hij dat hij de voorkeur geeft aan Berg Hortimotive. "Ook voor de werknemers in de kas zijn ze het meest kostenefficiënt en betrouwbaar. Zij moeten de wagens vaak gebruiken en de kwaliteit en betrouwbaarheid van de wagens heeft direct invloed op de efficiëntie van de werknemers. Veiligheid is een andere belangrijke reden waarom we voor machines van Berg Hortimotive hebben gekozen. En onze keuze is bevestigd door marktonderzoek. We hebben feedback gevraagd aan telers in de sector die ook machines van Berg Hortimotive gebruiken."

Soepel, stabiel en in control
De buisrailwagen die het meest gebruikt wordt is die van 3,5 meter. "Het mooie daarvan is dat je gewoon op het paneel stapt en als je op de knoppen drukt doet hij precies wat je wilt. En als hij omhoog komt en stopt, voel je geen plotselinge schok zoals bij sommige andere buisrailwagens. Het zijn gewoon hele soepele, betrouwbare en stabiele machines."

Hetzelfde kan gezegd worden van de 6,6 meter buisrailwagens van Berg Hortimotive, vertelt Chao. "Hij komt hoog maar zelfs op die hoogte voelt hij heel stabiel aan vergeleken met sommige andere buisrailwagens. Onze werknemers voelen zich veiliger met de Berg Hortimotive wagens."

Een ander voordeel waar Chao op wijst, is de uniformiteit van de spuitwagens. "Zelfs als je maar een paar sproeiers opent, is de druk altijd gelijkmatig. En we zien die uniformiteit ook terug in de snelheid van de wagens. Als je de snelheid op laag zet blijft hij op dezelfde lage snelheid. Zet je hem op snel dan is hij altijd snel. Je hebt altijd controle."

Focus op het positieve
Tot slot deelt Chao enkele gedachten over de algemene toestand van de glastuinbouwsector in China. "De markt groeit en er worden steeds meer hightech kassen gebouwd. Consumenten zien de toegevoegde waarde van de producten uit die kassen. Om die reden en omdat meer consumenten zich hoogwaardige producten kunnen veroorloven zien we een toename in het aantal kassen voor cherrytomaten."

De opwaartse trend zorgt er ook voor dat meer jonge mensen zich aansluiten bij de tuinbouwsector in China. Daarbij gaan ze gewassen telen en producten verkopen. Chao geeft deze jongeren het volgende advies: "Raak niet ontmoedigd, maar richt je op het positieve. Een kas is een hoge eenmalige investering en het glastuinbouwbedrijf is ook duur waardoor sommige telers het niet redden. Maar als je hoogopgeleide telers met kennis in je bedrijf hebt, met producten waar veel vraag naar is, zul je succesvol zijn."

Voor meer informatie:
Vincent van der Wilk
Berg Hortimotive
Tel: +31 (0)174 51 77 00
[email protected]
http://www.berghortimotive.com