Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen kant-en-klare oplossing voor vroegtijdig signaleren wortelproblemen paprika

Er is onderzoek gedaan door tweedejaarsstudenten Tuinbouw & Agribusiness van Hogeschool Inholland naar het vroegtijdig signaleren van wortelproblemen in paprikaplanten geteeld op steenwol of kokos met behulp van hightech sensoren. Het onderzoek is uitgevoerd bij teeltbedrijf Zwingrow.

Uit de resultaten blijkt dat, hoewel initieel paprikaplanten het beter lijken te doen op steenwol, iets later in het seizoen planten geteeld op een kokos substraat minder stress ervaren.

Vooral in plantactiviteit en waterbalans zijn de grootste significante verschillen te zien. De metingen lieten ook zien dat de plantbelasting op kokossubstraat vanaf half april hoger lag dan op steenwol. De metingen uit de biosensoren geven aan dat de paprikaplanten geteeld op kokos het water beter leken op te nemen, vermoedelijk doordat zij een beter wortelgestel hadden. Opvallend was dat, ondanks de significant lagere plantactiviteit en waterlevels van de paprikaplanten geteeld op de steenwolsubstraten, dit niet de opname van calcium en kalium heeft gehinderd.

Geen harde oorzaak gevonden voor wortelproblemen
Hoewel de studenten geen kant-en-klare oplossing vonden voor het vroegtijdig signaleren van
wortelproblemen in paprika's, zijn ze ontzettend enthousiast. Tim: "We hebben geleerd hoe je met de nieuwste biosensoren kunt meten hoe planten reageren op veranderingen in hun omgeving en hoe je die gegevens analyseert en begrijpt. We ontdekten ook dat gewassen op een organische ondergrond (kokos) minder gevoelig lijken voor wortelproblemen dan op steenwol. Dit maakt ons als toekomstige werknemers hartstikke interessant, omdat wij de generatie zijn die met deze technologie gaat werken. Het mooiste vond ik dat we echt iets voor een teeltbedrijf konden betekenen. Het moeilijkste was om uit al die data zinvolle informatie te halen. Maar toen we het eenmaal doorhadden, konden we bijna niet stoppen met het dashboard checken. Te gek om op deze manier les te krijgen!"

Het hele eindverslag is hier te lezen.

Publicatiedatum: