Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alternatieve opbindmaterialen onderzocht

Een uitgebreide rapport van de proeven van Inagro met alternatieve opbindmaterialen van het teeltseizoen 2022 in gepubliceerd. Eén van de conclusies is dat metalen ringen in plaats van clips op termijn de arbeid voor het opbinden kan reduceren. Samen met een gemakkelijker verwerkbare plantenstroom (indien gecombineerd met bioafbreekbare touwen) kan het ringen van planten de teelt verduurzamen.

Waarom en waarvoor alternatieve opbindmaterialen?
De meeste telers gebruiken hiervoor polypropyleen (PP) touwen omdat deze erg flexibel zijn, beschikken over een aanzienlijke trekkracht en weinig rek of krimp vertonen. Bovendien is de beschikbaarheid van PP hoog wat de kostprijs van de haspels drukt. Vaak worden PP-clips gebruikt om de plant langs het touw te geleiden en aan het touw te bevestigen. PP is echter niet bioafbreekbaar. Dit beperkt de verwerkingsmogelijkheden van een plant-touw-clip mengsel sterk.

Het is een hele uitdaging om de plastieken materialen te scheiden van de plantenresten en de afvalstroom van touw- en clipfragmenten kan enkel worden verbrand. Technologische innovaties die het mogelijk maken om de touwen samen met de plantenresten te verwerken of die een zuivere plantenstroom opleveren, bieden kansen om de teelt te verduurzamen.



Waarom en waarvoor alternatieve substraten?
Bij vruchtgewassen in substraatteelten worden de planten traditioneel op een groeimedium geplaatst waarin alle nutriënten gedruppeld worden in de vorm van een voedingsoplossing. Dit medium is bij voorkeur inert (sturing EC en pH verloopt vlot en voorspelbaar), pathogeenvrij, gemakkelijk te plaatsen en ruimen, kwalitatief (behoud van structuur en optimale balans tussen water en lucht, …) en moet een volledig jaar kunnen worden gebruikt.

Voor tomaat en paprika is nog heel veel gebruik van steenwol te zien; komkommer wordt voornamelijk op perliet geteeld. Beide zijn inerte, minerale substraten met een hoge energievraag tijdens de productiefase. Om de ecologische impact van substraten te verlagen, kan gekeken worden naar hernieuwbare grondstoffen die na gebruik gemakkelijker een tweede leven toebedeeld kunnen worden.

Enkele conclusies uit het rapport
Bioafbreekbare opbindmaterialen, die qua uiterlijk en eigenschappen lijken op de standaard PP-materialen, bieden potentieel omdat het geen andere handeling vraagt van de gebruiker en dus geen invloed heeft op de arbeidsnood. Om te weten of de overstap rendabel is, dient de teler de hogere kosten af te wegen tegen de besparing van de afvoerkost. Ook GMO-steun kan meegenomen worden in de berekening. Dit kan van leverancier/afnemer/regio verschillen.

Metalen ringen in plaats van clips vragen een initiële aanpassing aan de teelthandelingen, maar kunnen op termijn de arbeid voor het opbinden reduceren. Samen met een gemakkelijker verwerkbare plantenstroom (indien gecombineerd met bioafbreekbare touwen) kan het ringen van planten de teelt verduurzamen.

Het Qlipr-systeem vraagt een grondige hertekening van het arbeidsprofiel op een bedrijf. Bovendien worden arbeiders gevraagd verschillende handelingen te combineren in één doorgang. Desondanks kan het touwloze systeem een propere reststroom opleveren en valt de investeringskost dankzij een lagere afzetkost en potentiële arbeidsbesparing (na leercurve) rond te rekenen.

De markt biedt organische substraten aan die in staat zijn een teelt te doorlopen met opbrengsten en kwaliteit die kunnen tippen aan de referenties steenwol of perliet. Elk type mat heeft zijn specifieke fysische eigenschappen waarbij in de irrigatiestrategie mee rekening moet worden gehouden. Bij droge types matten is het belangrijk de irrigatiefrequentie en beurtgrootte aan te passen, zodat de dynamiek in vochtgehalte in de mat niet te extreem wordt en de plant geen droogtestress ondervindt. Vochtsensoren kunnen bij de eerste ervaringen een indicatie geven en aanduiden of/wanneer/hoeveel bijgestuurd dient te worden.

Bekijk hier het volledige onderzoeksrapport.

Voor meer informatie:
Inagro
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem, België
Tel: 051 27 32 00
[email protected]
www.inagro.be

Publicatiedatum: