Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs zakt hard, harde wind drukt elektriciteitsprijs

De TTF-gasprijs is dinsdag hard gezakt. Het brengt de prijs voor het dichtstbijzijnde maandcontract onder de 38 euro per megawattuur en de prijzen voor komende winter rond 41 euro per megawattuur.

Op dit moment bepalen geopolitieke spanningen de prijsvorming voor energie. De afgelopen dagen stabiliseerde de gasprijs rond het hoogste niveau sinds eind vorig jaar. Wat de daling van dinsdag betekent voor de langere termijn, is nog even gissen. Feit blijft dat oorlogsonrust nog altijd volop op de loer ligt en ook is onderhoud aan Noorse gasinstallaties op komst. Wat wel mee kan helpen is dat de vulgraden van de Europese opslagen gemiddeld tot 90% zijn gestegen.

Noorwegen exporteert momenteel nog op hoge niveaus, maar zal volgende week een aantal weken regulier gepland onderhoud kennen, wat prijzen kan beïnvloeden, stipt Engie in een e-mail-update over de energiemarkt aan. Na die periode zal de Noorse export weer opklimmen naar de hoge niveaus die al het hele jaar te zien zijn.



TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 20 augustus 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

In de update van Engie wijst men ook op stijging van EPEX-spotprijzen voor elektriciteit. Voornamelijk in de schouderuren stijgt de prijs, daar waar de zon niet schijnt, en pieken de prijzen tot boven de 200 €/MWh. De oorzaak zit met name in het lage windaanbod deze en vorige maand, aldus de energiespecialisten. Het windaanbod in Europa is bijna het laagst in 7 jaar. Om het mindere windaanbod te compenseren wordt meer gas verbruikt in elektriciteitscentrales wat duurder is dan hernieuwbare energie.

Woensdag duiken de uurprijzen weer onder 0 tussen 10 en 18 uur. Het waait hard. Dat brengt de dagprijs omlaag tot ruim 48 euro per megawattuur. Het duurste uur is vandaag tussen 20 en 21 uur met ruim 136 euro per megawattuur. Maandag was dat zelfs 200 euro.