Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee nieuwe biologische bestrijders bladluis

Het onderzoek "Selectie en evaluatie van nieuwe natuurlijke vijanden voor preventieve bestrijding van bladluis in de glastuinbouw" van de WUR heeft twee nieuwe kandidaten voor de biologische bestrijding van bladluis opgeleverd. Dit zijn het driehoekkapoentje, Scymnus interruptus en het bont gaasvliegje, Micromus variegatus.

Bij preventieve inzet kunnen beide soorten nieuwe bladluishaarden onderdrukken. De gaasvlieg M. variegatus bleek in komkommer een goede kandidaat te zijn voor het lokaliseren van nieuwe bladluishaarden en in roos was de bestrijding van aardappeltopluis het meest succesvol met de sluipwespen Praon volucre en Aphelinus abdominalis. Stichting Kennis in je Kas deelt de resultaten van het onderzoek.

Voor een afdoende beheersing van floeëmzuigende insecten als bladluis zijn veel bloemisterij en glasgroenteteelten in hun geïntegreerde teeltsystemen zeer afhankelijk van een krimpend pakket aan chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het project "Selectie en evaluatie van nieuwe natuurlijke vijanden voor preventieve bestrijding van bladluis in de glastuinbouw" van de WUR beoogd een stabieler ecosysteem te ontwerpen, die opkomende plagen als bladluis effectiever kunnen onderdrukken en/of beheersen.

Door een stabieler ecosysteem in de kas, dat wil zeggen een robuuster systeem van natuurlijke vijanden in de verschillende glastuinbouwgewassen, zal de inzet van chemische middelen kunnen worden verminderd. Daarnaast kan door dit robuustere systeem, de teeltzekerheid worden vergroot, hetgeen de productie en kwaliteit van het geteelde product ten goede komt, deelt Stichting Kennis in je Kas. Zowel sierteelt als glasgroenteteelten ondervinden veel hinder van luis.

Hier is het eindrapport te bekijken.

Bron: Stichting Kennis in je Kas

Publicatiedatum: