Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op weg naar een duurzamere teeltwijze met meststoffen

Tholen - De meeste boeren en tuinders willen zich richten op duurzaamheid, maar maken zich zorgen over de kosten en opbrengsten. Vertrouwen is de uitdaging - hoe gaan ze dit bereiken? Over het algemeen ziet Peter Klein van Biota Nutri een geleidelijke verschuiving naar meer duurzame teeltpraktijken, of het nu biologisch of conventioneel is. Wie wil zijn bedrijf niet toekomstbestendig maken?

Peter: "Begin eerst stap voor stap. Als de stappen groot zijn, voer dan proeven uit en test wat je van plan bent te doen. De grootste stap in de overgang naar biologische en duurzame meststoffen is stikstof of het zelf maken van nitraat op het eigen bedrijf. Begin met calcium, fosfaat en organische stikstof voor slechts 20% van je voedingsoplossing. Kijk hoe het gaat, wen eraan en neem dan de volgende stap. Meet je organische stof en plantsap en observeer de veranderingen."

Je eigen nitraten maken
Biota Nutri heeft een systeem waarmee telers zelf nitraten kunnen maken, waardoor hun stikstofvoetafdruk met 80% of meer wordt verminderd. Het is een grote stap, maar de specialisten van Biota kunnen het telers uitleggen en hen ondersteunen bij hoe het werkt. Het doel van Biota Nutri is om biologische meststoffen lokaal te produceren met behulp van lokale reststromen, waardoor verzending wordt uitgesloten en de voetafdruk wordt verlaagd.

"De ideale situatie is om de sector duurzaam te helpen door lokaal te produceren uit lokale reststromen, wat resulteert in stabiele prijzen door loskoppeling van olie- en transportkosten. Telers weten dan wat ze krijgen", zegt Peter. "Ik geloof ook dat we met meer kennis hogere opbrengsten kunnen bereiken met biologische meststoffen dan met minerale meststoffen, omdat we veel meer kunnen doen in ontwikkeling en ondersteuning van de opname van biologische meststoffen. Dit zal resulteren in een betere kwaliteit en opbrengst."

De markt sneller veranderen
Effectieve communicatie en transparantie zijn essentieel. Door het gebruik van biologische meststoffen kan Biota Nutri de organische stof in planten en vruchten met maximaal 20% verhogen. Dat is veel, benadrukt Peter. "Dit betekent dat de planten en vruchten 20% meer voedingsstoffen bevatten, waardoor ze aanzienlijk gezonder zijn. Als de markt transparanter wordt, kunnen boeren en tuinders die deze verbeterde methoden gebruiken, deze informatie delen met de eindgebruiker. Hierdoor kunnen consumenten beter geïnformeerde beslissingen nemen, waarbij de focus verschuift van prijs naar duurzaamheid en gezondheid."

Samenwerking is essentieel voor deze verandering, en Peter denkt dat het op de lange termijn zeker de moeite waard zal zijn.

Voor meer informatie:
Peter Klein
Biota Nutri
Tel.: +31 (0)6 5413 1472
[email protected]
www.biota.nu