Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verantwoorde irrigatie in de Siciliaanse kasteelt in tijden van droogte

De droogte blijft de Italiaanse tuinbouw treffen en in het bijzonder die van Sicilië. Groente- en fruitgewassen zijn er zwaar getroffen, ook in de kassen. Door de verzilting van de watervoerende lagen dreigen de gewassen aan productiepotentieel te verliezen. En terwijl de overheid worstelt om de verouderde reservoirs en beschadigde pijpleidingen te herstellen, beginnen particuliere bedrijven zich te organiseren. Een voorbeeld hiervan is het Consorzio del Pomodoro di Pachino, eigenaar van een beschermde geografische aanduiding, dat als eerste bedrijf het Italiaanse Goccia Verde certificaat heeft behaald voor duurzaam gebruik van waterbronnen.

Sebastiano Fortunato

Een certificering met negen criteria
Het certificaat houdt een concreet engagement voor innovatie, duurzame ontwikkeling en de kwalitatieve en kwantitatieve bescherming van water in en vereist de naleving van negen criteria, variërend van de vermindering van de energie-impact tot acties om het agro-ecosysteem te verbeteren, van de bescherming van de biodiversiteit tot opleidingen en de rol van facilitator voor de toepassing van nieuwe technologieën.

Certificering houdt in dat niet minder dan 54 verifieerbare en meetbare indicatoren worden gecontroleerd en vervuld. Naleving van de voorgeschreven procedures kan leiden tot kwantificeerbare waterbesparingen van 10 tot 30 procent, afhankelijk van de uitgangssituatie.

"Ons consortium is het eerste dat deze certificering heeft behaald", zegt Sebastiano Fortunato, voorzitter van de vereniging. "Een ongecoördineerd beheer van waterbronnen leidt tot momenten van crisis, zowel kwalitatief als kwantitatief, zoals we de afgelopen drie maanden hebben gezien."

"Op dit moment zien we een significante stijging van het zoutgehalte als gevolg van het watertekort", vervolgt Fortunato. "Als dit zo blijft of zelfs nog verergert, kan het de kwaliteit van onze tomaten aantasten. Hoewel de Pachino tomaat zijn bijzondere smaakeigenschappen juist dankt aan het brakke water van deze streek, dreigt een buitensporige stijging van het zoutgehalte de teelt onmogelijk te maken. En dat zou de ineenstorting van de economie rond deze tomaat betekenen. De sector voorziet enkele duizenden gezinnen in hun levensonderhoud."

Dit alles kan alleen worden voorkomen door een gecoördineerde waterkwaliteitsmonitoring en het gebruik van informatie die al in handen is van de afzonderlijke telers, maar die van weinig nut is als deze niet gezamenlijk wordt geanalyseerd.

"Dit is de eerste stap die wordt vereist door de certificering", zegt Francesco Vincenzi, voorzitter van Anbi, de instantie die het Goccia Verde certificaat uitgeeft, "op weg naar de verplichte opstelling van een droogtebeheersplan, waarin de criteria en goede praktijken worden aangegeven die moeten worden geïmplementeerd om het fenomeen te bestrijden of om zeer kritieke situaties te beheren. Tegelijkertijd kunnen opleidingen de teeltbedrijven ondersteunen bij de overgang naar meer geschikte teelt- en irrigatietechnieken. Het is belangrijk op te merken dat de eerste Goccia Verde certificering in Sicilië plaatsvindt, een regio die ernstig getroffen is door de droogtesituatie. Dit is een belangrijk signaal om verantwoordelijk om te gaan met water en zo de toekomst veilig te stellen."

Voor meer informatie:
Sebastiano Fortunato
Consorzio di Tutela Pomodoro di Pachino Igp
Via Milano, 2
96018 Pachino (SR) – Italië
Tel: +39 (0)931 595106
[email protected]
www.igppachino.it

Publicatiedatum: