Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaans aardbeienareaal neemt voor het eerst in drie seizoenen toe

De voorbereidingen voor het komende zachtfruitseizoen in Marokko zijn in volle gang, nu de sector zich herstelt van enkele moeilijke jaren met klimatologische risico's en commerciƫle tegenslagen. Zouhir Disouria, een teler in de regio Larache, zegt: "Telers in de regio maken zich klaar door de grond voor te bereiden, planten te bestellen en kassen en apparatuur te repareren. We zijn nog maar een paar weken verwijderd van de oogst, en ik zou zeggen dat de stemming hier zeer positief is."

Aardbeien
"Het areaal in voorbereiding in de regio is voor het eerst in drie seizoenen toegenomen. Naar mijn persoonlijke schatting is het areaal met bijna 20-30% vergroot," zegt de teler. "Vorig seizoen zagen we hogere opbrengsten en betere prijzen voor aardbeien in vergelijking met de voorgaande twee seizoenen, wat zeker heeft geleid tot hernieuwde interesse in de teelt van aardbeien. De oogst begint half november, met een tweede cyclus die wordt verwacht in januari."

Frambozen
"Het vorige seizoen eindigde positief, met stijgende prijzen en hogere opbrengsten. Frambozen werden echter zwaar getroffen door storm Bernard, die afgelopen oktober de westkust van het land teisterde. Veel telers, die zich op dat moment midden in de oogst bevonden, leden aanzienlijke schade. Daarnaast zorgde de storm voor fytosanitaire problemen, wat leidde tot hogere behandelingskosten en een verhoogd risico op ontworteling van de planten. Aan de andere kant waren de prijzen voor zowel verse als diepgevroren frambozen zeer gunstig, waardoor de sector ondanks de risico's aantrekkelijk blijft."

"Sommige telers met vroege rassen zijn dit weekend al begonnen met oogsten. In de tweede helft van september start een nieuwe oogstcyclus, gevolgd door nog een cyclus in oktober en november."

Blauwe bessen
"Het areaal blijft elk seizoen toenemen met gigantisch veel nieuwe aanplantingen en ook dit jaar zien we grote oppervlakten aangeplant. De percelen die in 2022 zijn aangeplant, zullen dit seizoen voor het eerst worden geoogst. Dit is momenteel een zeer dynamische sector en het land vordert gestaag in de richting van de doelstelling van 100.000 ton per seizoen. De oogst wordt eind december verwacht."

Klimatologische omstandigheden
Ongunstige weersomstandigheden blijven het grootste obstakel voor de ontwikkeling van de zachtfruitsector, met verschillende klimaatgerelateerde uitdagingen zoals schommelende temperaturen, hittegolven, chergui-winden en stormen. Dit jaar is Disouria echter optimistisch: "Tot nu toe zien we dit seizoen een algemene verbetering, met stabielere en mildere temperaturen en minder extremen. De regio Larache is ook gespaard gebleven van het watertekort waar andere delen van het land mee te maken hebben. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar we hopen dat het weer dit seizoen in ons voordeel zal zijn."

Voor meer informatie:
Zouhir Disouria
First Green Land
Tel: +212 661 902434
[email protected]

Publicatiedatum: