Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommerras met lange vruchten populair in Mexico en Chili

Het komkommerras Marvila van Bejo Seeds is in korte tijd enorm in populariteit gegroeid. Vooral in Mexico en Chili verovert het ras volgens Bejo-medewerkers Kees Boersma (Hoofd Fruitteelt) en Marcos Aviña (Area Fruit Crops Manager) een steeds groter marktaandeel.

"Voor een goed komkommerras zijn verschillende eigenschappen belangrijk. Dit zijn onder andere productiviteit, houdbaarheid en gezondheid van de plant. Marvila bewijst goede resultaten op al deze gebieden," zegt Boersma.
De sterke plantgezondheid onderscheidt Marvila van zijn concurrenten. Aviña legt uit: "Marvila heeft een sterk wortelstelsel. De hoofdwortels zijn goed verankerd en de vele secundaire wortels voorzien de plant van een uitstekende aanvoerroute voor water en voedingsstoffen. Dit maakt de plant sterk en gezond, waardoor ze wel zes of zeven vruchten tegelijk kan dragen."

"Onder normale omstandigheden laat een plant na verloop van tijd zijn vruchten vallen, maar dat is niet het geval bij Marvila. Daarnaast ontvangen we veel positieve reacties van telers over de intense groene kleur van de bladeren en de hoge kwaliteit van de komkommers. De kwaliteit ervan blijft gedurende de hele oogstperiode consistent hoog, terwijl bij andere variëteiten vaak sprake is van kwaliteitsvermindering."

Boersma voegt toe: "Ook de uitstekende cilindrische vorm maakt Marvila tot een sterk ras. Daarnaast onderscheidt het zich van zijn concurrenten door zijn lengte, uniformiteit en sterke ziekteresistentiepakket."

In Mexico en Chili is de lengte van de komkommers belangrijk. Bij Marvila is deze tussen de 27 en 32 centimeter. Dit is aanzienlijk langer dan concurrerende rassen. Wat het ras ook aantrekkelijk maakt voor de teler: de lengte, breedte en uniformiteit, wat betekent dat er 48 tot 52 komkommers in een doos passen.

Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat de vraag naar Marvila toeneemt. In de afgelopen drie jaar is de verkoop van het komkommerras enorm gestegen. "Gelukkig was het mogelijk om de teelt op te schalen. Hierdoor kunnen we aan de toenemende vraag voldoen", aldus Boersma. "Op dit moment wordt Marvila in Mexico en Chili voornamelijk verkocht voor de lokale markt. Dit komt doordat Marvila een komkommer met stekels is. De exportmarkt vraagt om komkommers zonder of met minder stekels. Het veredelingsteam werkt er nu hard aan om aan deze vraag te voldoen.

"Met Marvila in het assortiment hebben we een waardevol ras met sterke genetica", concluderen ze. Daarnaast richt het bedrijf zich op het uitbreiden van het komkommerassortiment. Er zit dus nog meer in de pijplijn.

Voor meer informatie:
Bejo

www.bejo.nl

Publicatiedatum: