Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philip Van Overbeke, Aardbeien Van Overbeke:

"Aardbeienprijzen trekken gelukkig weer aan"

Tholen - Waar het voor velen wel iets warmer had gemogen gedurende de zomermaanden, was het voor de aardbeienproductie ideaal, zo stelt Philip Van Overbeke. "Als je werkt met temperatuurspieken zie je ook dat de producties heel wisselvallig zijn, maar nu heeft alles vlotjes uit kunnen groeien en hebben we een stabiele aanvoer gehad", zo vertelt de ondernemer, die het gelijknamige maatschap met zijn dochter uitbaat.

Philip spreekt dan ook van een positieve zomer. "In aanbod toch zeker. Je hebt van die zomers dat je constant hele warme periodes hebt. Dan komen de aardbeien te rap in productie, waardoor er op andere momenten weer tekorten zijn en er gaten ontstaan in het seizoen. Dan schommelen de prijzen ook constant tussen heel hoog en dan weer heel laag. Gelukkig is het nu redelijk stabiel geweest, dus kunnen we toch spreken van een prima zomer."

Toch is het aan de verkoopzijde altijd wel een beetje rustiger gedurende de vakantieperiode voor het bedrijf dat hoofdzakelijk Sonsation teelt. "Normaal zien we begin juli, als de vakanties beginnen, dat de vraag traditiegetrouw wat afneemt. Ook dit jaar is dat wel weer zo geweest, maar ik heb toch het gevoel dat het bij ons wel meeviel. Ik heb collega's gehoord waarbij de verkoop echt naar beneden schoot, maar wij hebben toch goed door kunnen werken."

Of de Olympische Spelen hier ook een aandeel in had, betwijfelt Philip. "Soms zie je met evenementen, zoals Wimbledon, dat de vraag een boost krijgt en de prijzen stijgen, maar deze zomer heb ik daar toch niet zo veel van gemerkt. De prijzen hebben juist een beetje aan de lage kant gelegen in de afgelopen weken. Eigenlijk zijn ze sinds een dag of vijf pas weer aangetrokken. Hoe dat precies komt? Dat is moeilijk te zeggen. Dat kan al snel gaan als bepaalde supermarkten acties opstarten."

Geen extreme warmte
Maatschap Van Overbeke biedt haar aardbeien aan van april tot en met het einde van het jaar. "Het is nu even rustig, waardoor ik even kan genieten van een kleine vakantie. Dan heb je het voordeel dat ik alles even in de zeer capabele handen van mijn dochter achter kan laten. Echter, over twee weken begint de tweede planting in productie te komen, dus dan zullen er weer meer volumes op de markt komen. Ik verwacht dan ook wel dat er misschien weer een dipje in de prijzen kan komen. Dat is altijd moeilijk te voorspellen met een weersafhankelijk product als aardbeien, want als dat een beetje aan de goede kant blijft, kan de verkoop ook positief blijven."

Philip stelt echter dat het niet te warm moet worden. "Deze week is het al even enkele dagen wat warmer geweest, maar gelukkig is de temperatuur inmiddels gestabiliseerd. Vorig jaar hadden we natuurlijk dat het eind augustus/begin september opeens heel warm werd. Daardoor waren de aardbeien bedroevend en was alles veel te snel in productie gekomen. Het zorgde voor gaten en dat veel telers een maand eerder moeste stoppen, omdat ze uitgeplukt waren. De aardbeien waren toen wel heel duur, maar als je geen aardbeien hebt, kun je daar niets mee. Het is daarom nu te hopen dat er een redelijke temperatuur blijft, zodat de verkoop vlot blijft lopen, maar dat het geen extreme vormen meer aanneemt. Lekker 20 graden is prima, zodat we een mooi stabiel seizoen voort kunnen zetten."

Voor meer informatie:
Philip en Jorien Van Overbeke
Aardbeien Van Overbeke
Bessemstraat 65
8790 Waregem (Belgiƫ)
+32 (0) 56 61 43 88
[email protected]
www.aardbeienvanoverbeke.be