Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
André Heijl-Shermetova (Anrin Logistics) na jaren in Zuid-Afrika en Midden-Oosten terug in de Nederlandse AGF-sector

"Van kwaliteitscontroles tot op- en overslag en de hele papierwinkel voor Russische en lokale klanten"

Tholen - De passie voor de AGF-sector kreeg André Heijl met de paplepel ingegoten. Zijn moeder Rina verzorgde jarenlang promotieactiviteiten voor merken als Jaffa, Carmel Agrexco, Unifruco, Cape, Outspan en Florida Citrus, dus werd hij als jong ventje al 'meegesleurd' naar de groothandelsmarkten in Leidschendam, Amsterdam en Rotterdam om promotiemateriaal af te leveren.

Na een carrière in Zuid-Afrika en Midden-Oosten streek de AGF'er weer neer in Nederland, waar hij met zijn vrouw Nulifar Anrin Logistics oprichtte, gespecialiseerd in het transport en de afhandeling van groenten en fruit. De bedrijfsnaam verwijst naar de namen van André en Nulifar en is meteen een ode aan zijn moeder Rina.

"Door het werk van mijn moeder, die vier jaar geleden is overleden, kende ik veel mensen in de sector, zowel producenten, importeurs als groothandels, rederijen en supermarkten, maar ik wilde meer leren van de productiekant. Toen ben ik naar Zuid-Afrika vertrokken, waar de oud-directeur van Capespan me onder zijn hoede heeft genomen. Zo heb ik veel geleerd van onder meer de druiventeelt. Uiteindelijk heb ik vijftien jaar in Zuid-Afrika gewoond. Ik werkte daar onder meer acht jaar voor Afrifresh. Zo leerde ik om voor het hele mandje wat de farm produceert een huisje te vinden. Van premiummarkten als Japan en het Verenigd Koninkrijk tot de Europese bestemmingen en het Midden-Oosten."

Toen André van één van zijn klanten de vraag kreeg om naar het Midden-Oosten te komen, maakte hij de verhuizing naar UAE. "Een prachtige tijd, we kregen zo'n 2.500 containers fruit per jaar binnen, variërend van bananen uit Ecuador, citrus, druiven uit verscheidene werelddelen, limes uit Taiwan. Ik zat toen minder op de verkoop, maar veel meer op het logistieke proces. Dat was overigens ook commercieel erg interessant. Dankzij ons volume waren we in staat om zulke afspraken te maken met de rederijen dat de korting op de vrachttarieven op de containers in feite ons verdienmodel werden."

In UAE leerde André zijn vrouw kennen, die zich toelegde op het uitvoeren van kwaliteitscontroles voor bedrijven buiten het Midden-Oosten. "Op het moment dat een Arabier een claim indiende, werden wij gevraagd een objectief rapport op te stellen. In die jaren hebben we heel wat QC-rapporten gemaakt van druiven, citrus, bessen, wortelen, kaki's, uien en mango's."

Op een gegeven moment begon Nederland toch weer te trekken. De daghandel met het gevecht om de laatste cent trok André niet meer zo, maar een aanbieding van Opticool sloeg hij niet af. "Daar heb ik veel geleerd over verschepingen en douaneformaliteiten. Voor mij was dat een nieuwe tak van sport, want die technische aspecten van het expediteurschap besteedde ik altijd uit. Het beviel mij erg goed, het werk was minder stressvol dan de dagelijkse verkoop, terwijl je de klant wel echt kon ontzorgen."

Vervolgens werkte André voor Agromerchants en Total Exotics, daarna kwam een project waar hij de overgang naar een nieuw geïntegreerd ERP-pakket begeleidde. Toen die integratie was afgerond besloot hij met zijn vrouw Nulifar de uitdaging van het zelfstandig ondernemerschap aan te gaan, vanaf het veilingterrein in Bleiswijk. "Mijn vrouw richt zich op de kwaliteitscontroles en we zijn de oren en ogen van met name Russische klanten die voor de re-export hun aankopen doen in Europa. Mijn tak van sport is om de papierwinkel in orde te krijgen. Veel mensen willen dat werk niet doen en krijgen al hoofdpijn als ze eraan denken, maar ik vind het een leuke uitdaging om me erin vast te bijten. En met succes, want de laatste jaren heb ik slechts één keer een vrachtwagen bij de grens vast hebben staan."


André en zijn vrouw Nulifar

"Vaak komen de auto's 's morgens binnen, verzorgen wij de afhandeling en kunnen de auto's in de avond al op weg naar Rusland. Regelmatig gooien klanten van alles over de schutting en als je dat dan op kunt lossen, is het dankbaar werk. Vanuit mijn ervaring kan ik me goed inleven in klanten om de reis van boer tot bord te garanderen met betrouwbare en consistente logistiek. Onze klanten houden ons goed bezig, maar de periode van oktober tot april, dan moeten we echt knallen. De zomermaanden zijn relatief rustig. Gelukkig hebben we nog wel enkele nevenactiviteiten, zo verzorgen we onder meer het transport en douane-afhandeling van onder meer tuinbouwbenodigdheden voor de Hollandse tuinbouwleverancier Royal Brinkman."

"In eerste instantie werkten we nog met Excel, maar het werd tijd om op zoek te gaan naar een geschikt ERP-pakket. Dat heb ik gevonden in Caswell, dat ik nog kende vanuit het verleden. Hoewel de ontwikkelaars inmiddels met pensioen zijn gegaan, wilde ik er weer graag mee aan de slag, want het pakket doet precies wat het moet doen. Al onze activiteiten van voorraadadministratie tot douane-afhandeling en de financiële administratie regelen we in dit systeem, daar ben ik dik tevreden over. Vanaf volgende maand wordt ons team verder uitgebreid met twee man", aldus Andre. Gevraagd naar de plannen voor de komende vijf jaar, antwoordt hij dat hij dan graag een eigen loods en faciliteiten tot zijn beschikking heeft. "Ik hoop dat we dan voor tien tot vijftien klanten uit Oost-Europa exclusief de afhandeling verzorgen van hun hele pakket, douane, inclusief op- en overslag, labelen, sorteren en netten. We zijn in feite een one-stop-shop voor onze opdrachtgevers!"

Voor meer informatie:
André Heijl
Anrin Logistics
Klappolder 191
2665 MP Bleiswijk
[email protected]
www.anrinlog.com