Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AI-gestuurde zachtfruitteelt met behulp van nieuwe sensorsystemen

Obst- und Gemüse-Absatzgenossenschaft Nordbaden eG en Obstgroßmarkt Mittelbaden eG hebben Fraunhofer Umsicht ingeschakeld voor de verdere ontwikkeling van een innovatieve teeltmethode. Het nieuwe project, genaamd "inBerry", richt zich op het ontwikkelen van een datagestuurde en jaarrond indoorteeltmethode. Deze methode zal efficiënter worden door de integratie van geavanceerde sensoren. In samenwerking met de technologieleverancier vGreens Holding GmbH zal een nieuwe productiemethode worden ontwikkeld voor de duurzame verticale teelt van speciale gewassen zoals aardbeien, frambozen en blauwe bessen.

Naast appels zijn aardbeien een van de favoriete fruitsoorten van Duitsland. Er wordt echter verwacht dat de aardbeienoogst in Duitsland in 2024 nog kleiner zal zijn dan in het toch al zeer slechte oogstjaar 2023. Volgens een eerste schatting van het Federale Bureau voor de Statistiek (Destatis) verwachten de telers een oogst van ongeveer 70.000 ton aardbeien in de vollegrond. Dit zou het laagste oogstvolume zijn sinds 1995, 24 procent minder dan de aardbeienoogst in 2023[1]. De redenen voor deze negatieve trend zijn de voortdurende afname van het aardbeienareaal en mislukte oogsten als gevolg van weersomstandigheden. De gevolgen van zware weersomstandigheden zijn vooral merkbaar in de fruit- en bessensector.

Aardbeienteelt in de kas van de ALTMARKTgarten in Oberhausen / Afbeelding: Fraunhofer Umsicht

Het verminderen van de milieu-impact
Het waarborgen van de levering van vers voedsel van hoge kwaliteit en tegelijkertijd het verminderen van de milieu-impact legt ook een extra last op telers. Studies tonen aan dat de focus in de toekomst niet moet liggen op een verdere maximalisatie van de opbrengst, maar eerder op het verminderen van de impact op het milieu met behoud van dezelfde opbrengst. Uwe Schwittek van OGA Nordbaden eG, met als kernactiviteit de handel in groenten en fruit, is het hiermee eens: "Het is onze taak om ook in de toekomst aan de marktvraag te voldoen en een passend assortiment te bieden. Tegen de achtergrond van sociaal-politieke eisen en de behoefte aan klimaatneutrale productie, kijken we daarom naar nieuwe, toekomstgerichte productieprocessen." Een van deze methoden is indoor vertical farming - een vorm van gecontroleerde omgevingslandbouw die een grondstofzuinige, ruimtebesparende en regionale kweekmethode biedt, direct waar het nodig is.

Speciaal aangepaste lichtinstellingen in termen van golflengte, intensiteit en belichtingstijd en gecontroleerde omgevingsomstandigheden zijn bedoeld om de op gegevens gebaseerde indoorteelt van aardbeien mogelijk te maken. / Afbeelding: vGreens

De efficiëntie van binnenteelt verhogen
Tot nu toe werd indoor vertical farming voornamelijk gebruikt om sla en kruiden te kweken. Het productiespectrum wordt nu uitgebreid als onderdeel van 'inBerry'. "In samenwerking met vGreens Holding, gespecialiseerd in de data-gebaseerde en AI-gestuurde productie van aardbeien, werken we aan een teeltmethode voor zachtfruit die naar een hoger niveau wordt getild door optische sensortechnologieën te gebruiken om de kwaliteit te bepalen", legt Volkmar Keuter van Fraunhofer Umsicht uit. "In de werkgroep Indoor Farming ontwikkelen we data-ondersteunde technologieën om de efficiëntie van binnenteelt te verhogen," voegt zijn collega Felix Thoma toe. Het project heeft een looptijd van enkele jaren en omvat naast de datagestuurde aardbeienteelt ook de ontwikkeling van nieuwe indoor teeltsystemen voor andere fruitsoorten.

Meer weten over vGreens? Klik hier voor ons interview in maart 2023.

[1] Aardbeienoogst in 2024 naar verwachting 24% lager dan in het voorgaande jaar - Federaal Bureau voor de Statistiek (destatis.de)

Voor meer informatie:
https://infarming.de/

Publicatiedatum: