Sla, de op twee na meest geconsumeerde bladgroente ter wereld, heeft de aandacht getrokken van een onderzoeksteam van het Argentijnse Instituut voor Agrobiotechnologie en Moleculaire Biologie (Iabimo). Met behulp van genbewerkingstechnieken zijn ze erin geslaagd om een ras van de Grand Rapids krulsla te ontwikkelen, Cisne genaamd, met een grotere bladproductie en een latere bloei, wat een positieve invloed heeft op het gewicht van de sla en ook de afzetperiode verlengt.
"We slaagden erin een gen uit te schakelen dat ingrijpt in de ontwikkeling van de plant. We evalueerden talloze exemplaren totdat we het exemplaar vonden dat de eigenschappen had die we zochten, namelijk grotere planten waarvan de bloei iets wordt uitgesteld", zegt Valeria Beracochea, onderzoeker bij Iabimo.
Onderzoekster Gabriela Soto: "We hebben ook laten zien dat we specifiek en nauwkeurig een enkel gen kunnen uitschakelen. Als we deze technologie beheersen, kunnen we ook andere plantensoorten verbeteren, niet alleen graansoorten, die meestal het leeuwendeel van dergelijke proeven uitmaken."
Met dit nieuwe slaras zijn proeven in hydrocultuur uitgevoerd, waarbij de kenmerkende eigenschappen van de sla behouden zijn gebleven. Momenteel ondergaat de vijfde generatie van deze planten proeven in de buitenteelt om hun productiviteit en weerstand tegen klimaatschommelingen, ziekteverwekkers en insecten te evalueren. Deze proeven zijn cruciaal voor de toekomstige registratie van het Cisne ras bij het Argentijnse zaadinstituut Inase en de daaropvolgende commercialisering.
De ontwikkeling van de Cisne sla is een grote stap voorwaarts voor de Argentijnse tuinbouw, omdat het telers de mogelijkheid biedt om deze groente vlugger op de markt te brengen en met een gewicht dat vergelijkbaar is met dat van conventionele rassen. Deze vooruitgang zal volgens het Inta ten goede komen aan zowel kleinschalige als middelgrote teeltbedrijven. Het nieuwe slaras zowel in hydrocultuur als biologisch worden geteeld.
Bron: aimdigital.com