Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
K&H Bio-Partner

"We moesten begin juni pallets met bio-courgettes importeren uit Nederland"

Door inflatie en lagere koopkracht staat de biologische markt momenteel duidelijk onder druk. Toch zijn er nog steeds ondernemers die uit overtuiging voor de biologische sector kiezen. Maximilian Kaas en Julian Heusler maken deel uit van deze nieuwe generatie in de biologische sector. Na hun eerste stappen in de biologische groente- en fruithandel willen de twee jonge ondernemers nu bruggen bouwen tussen biologische producenten en de verschillende afzetmarkten.

Momenteel richt het twee-koppige managementteam van K&H Bio-Partner oHG zich voornamelijk op de in- en verkoop van biologische groenten. Trostomaten vormen de belangrijkste bron van verkoop, hoewel Duitse vollegrondsgroenten ook in grote hoeveelheden worden verhandeld. Volgens Kaas is de inkoop van goederen in dit segment de laatste tijd bijzonder uitdagend.

"Duitse courgettes werden ons onlangs slechts in beperkte hoeveelheden en tegen ongewoon hoge prijzen aangeboden. Begin juni moesten we zelfs pallets met courgettes uit Nederland importeren, wat tijdens het binnenlandse seizoen zelden voorkomt. Door de lagere vraag aan het begin van het vakantieseizoen zien we echter een licht herstel op de markt. Toch verwachten we nog steeds slechts beperkte hoeveelheden van de binnenlandse teelt later in het seizoen, omdat veel telers door wateroverlast niet konden planten en daardoor de tweede of derde oogst missen."


Franse biologische trostomaten van het ras Codino

Contact met producent belangrijk
Op het gebied van geïmporteerde goederen ligt de focus op Europese inkoop. Heusler zegt: "De relatie met de producent is voor ons van groot belang. Ik heb de afgelopen maanden verschillende keren Spanje en Frankrijk bezocht en zal vanaf september een paar maanden in Andalusië en vervolgens in Bretagne doorbrengen. Wij geloven dat de agentuurbusiness veel efficiënter kan worden georganiseerd door ter plaatse aanwezig te zijn, wat tegenwoordig ook goed te realiseren is." Naast vruchtgroenten zullen vanaf volgend najaar ook biologisch citrus uit Spanje worden aangeboden.


Maximilian Kaas en Julian Heusler staan samen aan het roer van K&H Bio-Partner

Toekomstperspectieven in de biologische sector
De verkoop van biologische groenten en fruit stagneert nog steeds, wat volgens Heusler duidelijk te wijten is aan de inflatie. "Veel mensen kunnen zich biologisch voedsel gewoon niet meer veroorloven. Voor bepaalde producten, zoals komkommers en paprika's, wordt het prijsverschil te groot, wat vooral merkbaar is voor alledaagse producten. Op korte termijn blijf ik de ontwikkeling van de biologische verkoop kritisch volgen. Op lange termijn zijn we echter overtuigd dat het marktaandeel weer zal toenemen."

Zijn zakenpartner, Maximilian Kaas, deelt deze visie en voegt toe: "Ook de politiek ondersteunt biologische producten, wat al heeft geleid tot subsidies en specifieke doelstellingen in de systeem- en gemeenschappelijke catering. Vroeg of laat zal dit voor een impuls zorgen."

Het management voorspelt dat er in de toekomst ook aan de kant van de producent een stijgende lijn te zien zal zijn. "We willen CO₂ besparen en ons land duurzaam bewerken. Tegelijkertijd wordt de relatie tussen bodemafdekking in de conventionele land- en tuinbouw en problemen zoals bodemverdroging en overstromingen vaak onderschat. In de biologische teelt zijn vergroening en gemengde teelten echter al gangbaar, wat resulteert in een veel grotere harmonie met de natuur."

Volgens Heusler zal dit in de toekomst ook invloed hebben op de inkoop van geïmporteerde goederen. "In grote delen van Spanje heeft het waterprobleem nu al ernstige gevolgen voor de land- en tuinbouwsector. Ik verwacht ook dat Frankrijk van deze trend zal profiteren en mogelijk een belangrijker inkoopland zal worden."

Voor meer informatie:
Maximilian Kaas en Julian Heusler
K&H Bio-Partner oHG
Weinbrennerstraße 4
79837 St. Blasien, Duitsland
Tel.: +49 1516 8514940
[email protected]
www.khbio-partner.com

Publicatiedatum: