Na een hoge EPEX-dagprijs voor elektriciteit op woensdag zijn donderdag de negatieve uren weer terug. Tussen 12 en 17 uur ligt de prijs op of onder 0. De gemiddelde dagprijs is hierdoor direct ook weer een stuk lager: 73,2 euro per megawattuur om woensdag nog ruim 107 euro. De TTF-gasprijs is voorlopig gestabiliseerd en ligt voor komende winter rond 43 euro per megawattuur.
TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 14 augustus 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
Nu en volgend jaar is het volgens lector energietransitie aan Hanzehogeschool Groningen, Martien Visser, in het FD nog spannend of er voldoende gas zal zijn. "Daarna verwacht ik wel meer rust in de markt", zegt hij in de krant (€). Samen met Hans van Cleef van Publieke Zaken (met een update hieronder) wijst hij erop dat Nederland, na eerst afhankelijk te zijn van Rusland, nu sterk afhankelijk is van LNG uit onder meer de VS en gas uit Noorwegen.
Het team Energy Research Strategy van Publieke Zaken gaat in een marktupdate in op de recent gestegen TTF-gasprijs die het hoogste niveau heeft bereikt in acht maanden tijd. Toegenomen vraag naar gas – vanuit Azië én Europa – in combinatie met geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en in Rusland-Oekraïne, hebben de gasprijs naar de bovenkant van de bandbreedte gebracht. Waar geopolitiek voor de mondiale gasmarkten een belangrijke drijfveer blijkt te zijn, is dat voor olieprijzen wel anders, legt men uit.
Er zijn nieuwe publicaties verschenen over het onderzoek naar de aanslag op de Nord Stream-pijpleidingen, bijna twee jaar geleden. Vooral Duitsland jaagt nog op de daders, zo meldt de NOS. Daar legt men uit waarom vooral de Duitsers zo gretig op zoek zijn naar de daders. Concreet heeft de Duitse justitie drie Oekraïners in het vizier.
BAM Infra Nederland, Strukton Wegen & Beton en VolkerWessels Hoogspanning Civiel gaan TenneT helpen het Nederlandse elektriciteitsnet uit te breiden. Om knelpunten in het hoogspanningsnet op te lossen en te voorkomen waardeert de netbeheerder de komende jaren een groot aantal bestaande bovengrondse hoogspanningslijnen op, waardoor deze minimaal 30% meer elektriciteit kunnen transporteren. De komende 10 jaar gaat het om zo'n 600 kilometer. In diezelfde periode verwacht TenneT zo'n 400 kilometer aan nieuwe hoogspanningslijnen te realiseren. Dit betekent een verdrievoudiging van het huidige werkpakket.
Het loont voor bedrijven vaak om nog even te wachten met het investeren in energiemaatregelen, stelde lector energietransitie Martien Visser in een opiniestuk op Energiepodium deze week. Terwijl de transitie juist niet kan wachten. Frits de Groot van VNO-NCW ziet in reactie bij BNR een taak voor de overheid: sneller vergunningen verlenen en haast maken met de netcongestie.