Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trayveldbemesting met herwonnen meststoffen in aardbei opnieuw opgestart

Deze zomer onderzoekt Inagro, vergelijkbaar met vorig jaar, de bemesting van aardbeistekken met herwonnen meststoffen. De bedoeling van deze proef is nagaan of er bij de bemesting op het trayveld een deel van de minerale meststoffen kan worden vervangen door een herwonnen meststof.



Geschiktheid herwonnen meststoffen
Standaard worden enkel minerale meststoffen gebruikt om de bemesting uit te voeren, voornamelijk om hun zuiver karakter, maar deze zijn vaak kostelijk. Herwonnen meststoffen zijn een (bij)product van mestverwerking, maar leunen dicht aan tegen de samenstelling van minerale meststoffen. Vaak is het herwonnen bijproduct een vrij vloeibaar product zonder of weinig verontreinigingen waardoor het een interessante kandidaat is om de minerale meststoffen te vervangen en zo mogelijks kosten te besparen bij de aankoop van meststoffen.

De proef kadert in het VLAIO-LA project HerMest waar er wordt gekeken hoe herwonnen meststoffen het best ingezet kunnen worden in verschillende tuinbouwteelten zoals aardbei, tomaat, witloof, sierheesters en perkplanten.



Ammonium-nitraat verhouding
Planten hebben voor hun groei verschillende voedingselementen nodig, waarbij stikstof (N) een belangrijke rol speelt. Planten nemen stikstof voornamelijk op in twee vormen: nitraat (NO3-) en ammonium (NH4+), waarbij nitraat de voorkeur heeft. In herwonnen meststoffen zit meestal meer ammonium dan nitraat. Hierdoor is men vaak beperkt in de hoeveelheid herwonnen meststof die men maximaal kan toedienen door de hoge ammoniuminhoud.

Een herwonnen meststof kan dus bijvoorbeeld een goede bron van kalium of ijzer zijn, maar het toepassen ervan kan gelimiteerd worden door een te hoge concentratie ammonium. Voor een standaard trayveldbemesting wordt vaak een ammonium-nitraat verhouding aangehouden van ongeveer 1/10, maar dit kan uiteraard verschillen van ras tot ras.



Ammoniumconcentratie een bottleneck?
Het optimaal gebruik maken van de voedingsstoffen van herwonnen meststof komt vaak neer op meer ammonium doseren dan het standaard recept vraagt. Hierdoor wijzigt de ammonium-nitraatverhouding en zullen andere elementen in het voedingsrecept ook licht gewijzigd moeten worden.

Resultaat proef met herwonnen meststoffen
In een voorgaande proef in aardbei werden drie verschillende soorten herwonnen meststoffen uitgetest op het trayveld:

  • ammoniumsulfaat,
  • biologisch spuiwater
  • en dunne fractie

De ammonium-nitraatverhouding werd al opgehoogd naar een vierde om de herwonnen meststof maximaal te kunnen inzetten, alsook werd er in verhouding meer kalium en sulfaten toegevoegd om het recept in evenwicht te brengen.

Er zijn geen opmerkelijk verschillen vastgesteld tussen de verschillende bemestingen na de trayveldfase. Enkel de planten die de verhoogde ammonium-nitraatverhouding kregen, leken iets meer zijneuzen te vormen dan de planten die werden bemest volgens het standaard schema. In de productiefase vormden de planten die meer zijneuzen hadden gevormd vaak ook iets kleinere vruchten waardoor de totale opbrengst lager lag op het einde van het teeltseizoen.



Spelen met verschillende ammonium doseringen
De lagere opbrengst of hoger aantal zijneuzen kan mogelijk het gevolg zijn van de verhoogde ammonium-nitraatverhouding en de indirecte aanpassingen aan het voedingsschema. Hoe hoger de verhouding wordt opgetrokken, hoe meer aanpassingen aan het basisrecept moeten worden gedaan voor de andere elementen.

Proef optimale verhouding zonder significante verliezen
In de proef die deze zomer loopt, onderzoekt Inagro tot hoever deze verhouding opgetrokken kan worden in de trayveldbemesting zonder significante verliezen te hebben in de productiefase. Zo kijken de onderzoekers van Inagro naar de toediening van één herwonnen meststof, namelijk ammoniumsulfaat, in vier verschillende ammonium-nitraatverhoudingen om de invloed ervan na te gaan.

Bron: Inagro

Publicatiedatum: