Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biomassacentrale voor tuinders mag voorlopig doordraaien zonder vergunning

Milieuclub Coƶperatie Mobilisation for the Environment (MOB) probeert een biomassacentrale in Maasbree stil te leggen. De Raad van State heeft onlangs geoordeeld dat TBM Powerplant tot maart 2025 zonder vergunning mag blijven draaien en omliggende tuinders van warmte mag blijven voorzien.

Ten tijde van de start van de exploitatie was een stikstofvergunning niet verplicht. De biomassacentrale is in de zomer van 2019 opgeleverd. MOB kwam in 2021 in actie, wijzend op stikstofregels en natuurbescherming en een gerechtelijke uitspraak die een vergunning wel vereist zou maken.

In maart boekte MOB een succesje en moest het college een nieuw besluit nemen van de rechter. Daarna gingen het college en TBM Powerplant in hoger beroep. Ook verzocht het college om een voorlopige voorziening te treffen.

Gelet op de complexiteit van de zaak leent de zaak zich volgens de Raad van State niet voor het treffen van een voorlopige voorziening. In plaats daarvan is de uitspraak van maart 2024 geschorst tot 28 februari 2025. Voor die tijd hoeft het college geen nieuw besluit te nemen.

TBM Powerplant vroeg tot medio 2025 de tijd om de door haar aangevraagde natuurvergunning te kunnen verkrijgen. Landelijk is een legalisatieprogramma opgesteld om projecten met 'een geringe stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden' die onder de drempelwaarden van de Programma Aanpak Stikstof vallen te legaliseren.

Het legalisatieprogramma bestaat uit zes stappen die uiteindelijk moeten leiden tot een natuurvergunning. Alle maatregelen in dat legalisatieprogramma moeten binnen drie jaar na vaststelling van dat programma, dus op 28 februari 2025, zijn uitgevoerd. Om bovenstaande redenen is er volgens het college aanleiding om de uitspraak van de rechtbank in zoverre te schorsen. Daar gaat de Raad van State in mee, zo blijkt uit de uitspraak van 8 augustus.