Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vollegrondsteelt in België daalt

De kerncijfers Landbouw, gepubliceerd door het Belgische statistiekbureau Statbel, tonen een fikse daling in de groenteteelt in open lucht. Dit zou vooral te maken hebben met de stijging van de kosten en de voorgestelde contractprijzen. Vooral arbeidsintensieve teelten, zoals bloemkool, spruiten en prei, lijden onder deze tendens. Het kleinfruit daarentegen blijft aan terrein winnen (+11,2% in 2022 ten opzichte van 2021). Tussen 2000 en 2022, is het areaal daarvan bijna verzevenvoudigd.

De Belgische tuinbouw vertegenwoordigt 5,1% van de oppervlakte cultuurgrond, maar neemt toch 19,6% van de productiewaarde van de landbouwsector voor zijn rekening. De meest recente gegevens van Statbel gaan terug naar het jaar 2022, dat gekenmerkt werd door een significante daling van de oppervlaktes aan groenteteelt in open lucht.

Volgens de eerste waarnemingen is er inmiddels wel beterschap. In 2023 zou de netto toegevoegde waarde in de landbouwsector namelijk volgens de tweede prognose van de economische rekeningen met 29,4% moeten verbeteren ten opzichte van 2022.

Volgens Luc De Waele van Ingro is de daling in het areaal te wijten aan een select type groenten. "Je kan groenteteelt opdelen tussen de arbeidsintensieve en akkerbouwmatige teelten. Een akkerbouwmatige teelt is een teelt die gewoonlijk wordt ingezaaid en geoogst door de afnemer zelf. Denk maar aan spinazie, bonen, wortelen en erwten. De landbouwer doet het nodige om de planten te laten groeien, maar heeft geen zaai- of oogstwerk." Arbeidsintensieve teelten, worden geplant en geoogst door de teler zelf. "Ze zijn dus logischerwijs arbeidsintensiever", zegt Luc bij Vilt. "Denk hier aan bijvoorbeeld bloemkool, spruiten en prei."

Hier zijn de kerncijfers van de Vlaamse tuinbouw te bekijken op bladzijde 18.

Publicatiedatum: