Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
nieuw hygiëneprotocol Fusarium in slateelt

"Stomen levert momenteel de beste resultaten op"

Er is deze zomer een nieuw hygiëneprotocol voor Fusarium in de slateelt gepubliceerd door samenwerkende Belgische partijen. Inmiddels alweer tien jaar terug begon op grote schaal uitval te ontstaan, in Nederland en België. De laatste twee jaar duikt ook fysio 4 van Fusarium op, met zelfs een mutant, Fol 4+.

Voor de aanpak van Fusarium moet volgens de samenwerkende partijen gezocht worden naar oplossingen door hygiëne, resistentie en (groene) gewasbeschermingsmiddelen. Ook door de grond te behandelen, kan een teler het inoculum sterk terugdringen en zo de symptomen meer onder controle houden. Stomen levert momenteel de beste resultaten op.

Daarnaast kan het telen van andere gewassen een oplossing bieden in periodes waarin Fol grote schade kan aanrichten aan sla. Bij sommige gewassen is het zo dat ze de verdere ontwikkeling van Fusarium in de bodem kunnen beperken of voorkomen en zo de toename van het inoculum beperken.

Om verdere uitbreiding op het bedrijf en tussen bedrijven van de verschillende fysio's zo veel mogelijk te beperken zijn hygiënemaatregelen noodzakelijk. Dit is belangrijk voor fysio 4 en 4+, maar zeker ook voor fysio 1 of eventueel andere fysio's die in de toekomst zouden kunnen inslepen. Wanneer menginfectie voorkomt is de rassenkeuze momenteel zeer beperkt.

Bekijk hier het hele Hygiëneprotocol Fusarium in sla, update juli 2024.

Publicatiedatum: