Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meedogenloze strijd tegen Tuta absoluta in Sicilië

De tomatenteelt op Sicilië is een vitaal onderdeel van de Italiaanse landbouwsector, met ongeveer 7.000 ha bestemd voor de tomatenteelt. De strijd tegen plagen zoals Tuta absoluta is echter meedogenloos.

Andermatt's baculovirusoplossing Tutavir bevat een Phthorimaea operculella granulovirus voor een effectieve en selectieve bestrijding van de tomatenmineervlieg Tuta absoluta. Nadat Tutavir in 2019 de Bernard Blum award voor meest innovatieve biocontroleoplossingen had gewonnen werd het in de herfst van 2022 in Italië geïntroduceerd via noodregistratie.

Het technische team van Andermatt heeft onlangs Sicilië en het partner-distributiebedrijf CBC Biogard bezocht. Heidi Widmer van Andermatt Biocontrol Suisse belicht de toepassing van bio-insecticiden op basis van baculovirussen op Sicilië en hun impact op de plaagbestrijding in de regio.

Tomatenfruit aangetast door tomatenmineervlieg. Rechts: Tuta absoluta larve in tomatenbladeren

Adoptie en vertrouwen in baculovirussen
Ondanks het feit dat er in Sicilië weinig biologisch wordt geteeld, wordt Tutavir steeds vaker gebruikt in geïntegreerde gewasbescherming (IPM) voor tomaten. CBC Biogard speelt een cruciale rol bij het voorlichten van telers over baculovirussen, hun effectiviteit en de juiste toepassing. "Siciliaanse telers hebben zeer positieve ervaringen met baculovirusproducten zoals Littovir en Helicovex op beschermde aardbeien, sla, paprika's en aubergine. Door dit succes stonden ze open om Tutavir te proberen", zegt Heidi.

Ze legt uit dat de hoofdrolspelers in dit succes op het gebied van biocontrole drie bio-insecticiden zijn: Tutavir, Littovir en Helicovex. "Tutavir bestrijdt Tuta absoluta, een mot waarvan de larven tomatenplanten kunnen verwoesten. Littovir is effectief tegen de Afrikaanse katoenbladworm (Spodoptera littoralis). En Helicovex richt zich tegen larven van de katoenbollenworm (Helicoverpa armigera)."

Heidi Widmer (Andermatt Biocontrol Suisse), Mimmo Orlando (CBC Biogard) en Julian Brandl (Andermatt Group)

Uitdagingen en aanpassingen bij Siciliaanse telers van tomaten
Siciliaanse telers worden geconfronteerd met tal van uitdagingen, van uiteenlopende normen voor het beheer van kassen tot externe factoren zoals fluctuerende prijzen en tekorten aan arbeidskrachten. De kassen variëren van hoogtechnologische professionele kassen tot laagtechnologische open beschermende structuren met plastic of netbedekking.

Op Sicilië wordt ongeveer 7.000 ha tomaten geteeld waarvan 50% in kassen. De gemiddelde grootte van het teeltbedrijf is twee tot drie ha. Er zijn twee primaire teeltcycli: augustus tot december en januari tot juni, met een alternatieve cyclus van september tot mei. De zachte winters in de regio en de ongewoon droge omstandigheden dit jaar hebben de groeicyclus versneld wat heeft geleid tot een hogere plaagdruk en vroegere oogsten.

Een strategische aanpak voor plaagbestrijding
"De toepassing van baculovirussen maakt deel uit van een IPM-strategie die conventionele en biologische methoden combineert", vervolgt Wendy. "Naast Tutavir, Littovir en Helicovex worden zowel chemische synthetische als biologische insecticiden gebruikt. Sommige telers gebruiken ook paringsonderbrekende technieken."

De rol van CBC in onderwijs en ondersteuning
Mimmo Orlando (CBC Biogard) vertelt dat CBC Tutavir promoot door zorgvuldig telers te selecteren met een hoog technisch inzicht en goede beheerspraktijken in kassen. "We benadrukken het belang van het vroege gebruik van Tutavir bij het begin van de aanwezigheid van plagen en benadrukken de compatibiliteit met andere insecticiden en fungiciden."

CBC biedt directe ondersteuning aan telers en zorgt ervoor dat ze begrijpen hoe ze bio-insecticiden effectief kunnen gebruiken. "Deze ondersteuning is cruciaal, omdat Tutavir nauwkeurig moet worden toegepast voor optimale resultaten." Een observatie van het technische team van CBC is dat de effecten van Tutavir minder merkbaar zijn in het veld, omdat het moeilijk is om de geïnfecteerde larven te vinden. Tuta absoluta larven zijn kleiner en minder zichtbaar in de bladeren, in tegenstelling tot de meer bekende Spodoptera en Helicoverpa larven.

Voor meer informatie:
Andermatt Biocontrol
Zwitserland
Tel. +41 62 917 51 25
[email protected]
https://www.biocontrol.ch

Publicatiedatum: