Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïense teler leert Nederlandse zachtfruitteelt kennen

Andriy Pugach is een Oekraïense teler van zachtfruit. Tijdens zijn revalidatie in Nederland, na gewond te zijn geraakt in de oorlog, leert hij over de teelt van aardbeien.

Vóór de Russische invasie teelde Andriy Pugach aardbeien, frambozen en bramen op vier ha in de regio Odesa in het zuiden van Oekraïne. Hij leverde zijn producten aan de lokale markt in Odesa.

In 2022 sloot Andriy Pugach zich aan bij de Oekraïense strijdkrachten en sindsdien vecht hij mee in de oorlog.

Nadat hij in 2023 gewond was geraakt, werd Andriy met steun van de Stichting Nederland voor Oekraïne naar Nederland gehaald voor behandeling en revalidatie. Zodra Andriy's gezondheid het toeliet om korte reizen te maken wilde hij graag zachtfruitteeltbedrijven en kassen in Nederland bezoeken om de Nederlandse ervaring in de zachtfruitteelt te leren kennen. Samen met de Nederlandse adviseur Jan Robben werd een bezoek van Andriy Pugach aan Fossa Eugenia, Brookberries Venlo en tuincentrum Delft georganiseerd.

Als kleinschalige teler uit een Oekraïens dorp heeft Andriy nooit de mogelijkheid overwogen om naar Nederland te komen om zachtfruit te telen. Als soldaat van het Oekraïense leger kreeg Andriy niet alleen zijn behandeling in Nederland, maar verwezenlijkte hij ook zijn droom om de Nederlandse telers van zachtfruit te bezoeken en van hen te leren.

Kort na de bezoeken aan het teeltbedrijf moest Andriy terug naar Oekraïne om zijn diensttijd voort te zetten.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: