Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie tuinbouwbedrijven doen mee aan Landelijke Demodag 2024

Op vrijdag 6 september openen de Demobedrijven Duurzame Landbouw van De Groene Vonk opnieuw hun deuren tijdens de Landelijke Demodag. Dit jaar doen ook de demobedrijven van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer mee. Samen laten de bedrijven zien hoe zij werk maken van toekomstbestendig ondernemen mét verdienmodel. Tijdens deze Demodag delen ze hun aanpak.

Verschillende activiteiten
Elk deelnemend bedrijf organiseert een eigen activiteit op 6 september. Met deelnemende akkerbouwbedrijven, tuinderijen, melkveehouderijen en gemengde bedrijven is er een interessant bedrijf voor iedereen. Bekijk de werking van een sproeisysteem tegen stikstofemissie in de stal, ontmoet Robot-One, zie op welke manier vaste plantenteelt goed samengaat met natuur, of krijg een rondleiding door Het Leuker Voedselbos.

De Groene Vonk én Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Op deze Demodag bundelen De Groene Vonk en het Deltaplan Agrarisch Water-beheer hun krachten. In beide projecten zoeken demobedrijven naar manieren om hun bedrijf toekomstbestendig te maken én te houden, en delen zij hun ervaring met collega's. Zij zetten bijvoorbeeld stappen voor het verbeteren van de bodem door water beter vast te houden, slim te bemesten of het gebruik van gewas-bescherming te minimaliseren. Iedere ondernemer is anders, dus elk demobedrijf heeft een eigen verhaal. De ene ondernemer kiest voor technologie (zoals de inzet van drones), de ander voor biologie (zoals de inzet van natuurlijke vijanden) en een derde gaat voor een combinatie van beide. De deelnemende ondernemers delen graag hun ervaringen, om zo van elkaar te leren.

Aanmelden
Hier is het mogelijk om aan te melden voor een activiteit die aanspreekt. Deelname is kosteloos.

Deelnemers
Eén van de deelnemers is Tuinderij de Es in Haaren. In een rondleiding door de tuinderij vernemen deelnemers hoe de teelt van gewassen wordt aangepakt. Deelnemers kunnen leren hoe alles groeit en hoe duurzaam bodembeheer wordt toegepast. Op een paar hectare staat een grote variatie aan groente, bomen en bloemen en er is een koude groentekas van 2.000 vierkante meter.

Een andere deelnemer is fruitteler Anco van Garderen die samen met zijn vrouw en ouders rode bessen en bramen teelt. Naast telen, sorteren, koelen en verpakken ze ook. Waterbeschikbaarheid is nooit een probleem voor een fruitteler die omringd is door de Lek, Amsterdams Rijnkaal en het Lek Rijnkanaal.

Tenslotte is er de mogelijkheid om boerderij Agroforestry tussen de Hagen te zoeken.

Bron: De Groene Vonk

Publicatiedatum: