Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste bananen van eigen boom bij Luik Natie

"Bananen in de welkomsthal zijn een mooi visitekaartje als je er jaarlijks zo veel verwerkt"

Tholen - Het is een bijzonder aangezicht in de welkomsthal van de Luik Natie Group. Sinds kort zijn daar namelijk Belgische bananen te bewonderen bij binnenkomst. "Iedereen vertelde ons dat er nooit fruit aan de boom zou komen te hangen, maar inmiddels hangt er toch een tros of 10. Een mooi visitekaartje voor een bedrijf dat jaarlijks 60.000 ton bananen verwerkt", zo lacht Dave Van Bulck van het op- en overslagbedrijf uit Kallo.

Het verhaal vindt haar origine eigenlijk op de Fruit Logistica in Berlijn. "Afgelopen februari werden daar twee bananenplanten verloot", gaat Dave verder. "Uiteindelijk is aan het einde van de beurs een van de bomen bij Luik Natie terechtgekomen. Het leek ons een leuk idee om deze in de aankomsthal te zetten. Voor een bedrijf dat zo actief in bananen is, was het een mooie manier om te laten zien dat we de expertise ons nu echt eigen hebben gemaakt. Uiteraard meer als een symbolisch gebaar, want bananen gingen er toch nooit van de boom komen. Althans, dat was ons toch echt verzekerd."

"Tot we begonnen te merken dat hij steeds meer bladeren aan begon te maken. Het ging maar door", vertelt hij. "En op een gegeven moment liep een van onze medewerkers langs en die zag dat het niet enkel meer bladeren waren, maar ook iets anders. Een soort bruin/bordeaux kleurige 'vrucht'. Deze begon na verloop van tijd als een bloem open te gaan en daaronder vonden we dus daadwerkelijk bananen. Daar hebben we toch wel even om moeten lachen. Steven (red. Beuselinck) heeft vervolgens een contact erbij gehaald en gevraagd of we ze ooit konden plukken. Die stelde dat we tussen de 85 en 110 dagen geduld moesten hebben en dat we ze dan zouden moeten kunnen plukken."

Champagne met bananen
Of bananen telen lastig is? "Laten we alstublieft niet zeggen dat we nu teler zijn", lacht Dave. "Alleen moet ik zeggen dat dit eigenlijk vrij makkelijk is gegaan. We hebben de boom neergezet in onze glazen welkomsthal, waar het even warm is als buiten en er genoeg zonlicht is. Vervolgens hebben we gezorgd dat hij voldoende water kreeg en dat is het. Meer hebben we niet gedaan. Geen aanpassingen in temperatuur. Het is echt een product van de natuur. Onze 'gouden wonderen van Antwerpen'. En nu zijn we heel benieuwd hoe de bananen er uiteindelijk uit zullen zien. Zouden ze echt rijp worden? Zijn ze te eten? En hebben ze de smaak die we kennen? Voorlopig blijven er in ieder geval trossen bij komen en ze groeien prachtig naar boven."

Of er na het succes van deze boom ook uitbreiding in de producties komt, durft Dave nog niet te zeggen. "We hebben nu allemaal kleine scheuten in de pot, dus eventueel kunnen we kijken of we er nog meer neer kunnen zetten. Dan komen er over een aantal jaar volledige producties uit de hallen van Luik Natie. Alleen dan moeten we er misschien wel een andere plek voor vinden", droomt Dave. "Nee, zonder grappen. Voor nu is het een hele leuke attractie bij binnenkomst. Iedereen kijkt ernaar. Bovendien kijken we uit naar de eerste pluk, want een klant heeft aan het begin gezegd dat er nooit bananen zouden komen en als het wel zo was, zou hij champagne trakteren. Dus wie weet hebben we met onze medewerkers binnenkort een champagneontbijt met bananen."

Voor meer informatie:
Dave Van Bulck
Luik Natie
Kruipin haven 1145
9130 Kallo – België
+32 3 561 63 00
[email protected]
www.luiknatie.be