Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
overall positief handelssaldo

Handelstekort verse groenten Vlaanderen in 2023

De handel in groenten levert een positief handelssaldo op van +850 miljoen euro. Dat is uitsluitend te danken aan het aandeel van de verwerkte groenten. Vlaanderen is de grootste speler op de wereldwijde markt van diepvriesgroenten. In 2023 is de uitvoer ervan goed voor 1,4 miljard euro, terwijl de invoer op nog geen 400 miljoen euro ligt. De uitvoer van groenten in blik is ook nog aanzienlijk (508 miljoen euro), maar daar is het saldo negatief (-119 miljoen euro). Dat staat in het rapport De Vlaamse Agrohandel in 2023 van het Agentschap Landbouw & Zeevisserij.

Bij de verse groenten is er dit jaar een handelstekort van 73,5 miljoen euro. Tomaten zijn veruit het voornaamste verse exportproduct van Vlaanderen, goed voor een exportwaarde van 307 miljoen euro en een saldo van +177 miljoen euro. Prei kan prat gaan op een uitvoer van 69 miljoen euro en een saldo van +61 miljoen euro. Kropsla, wortelen, aubergines en witloof noteren eveneens een handelsoverschot. Bij uien en erwten loopt het tekort daarentegen op tot ruim -50 miljoen euro. Ook bonen, bloemkool, asperges, paprika, komkommer, courgetten en schorseneren voeren we duidelijk meer in dan uit. Een groot deel van de ingevoerde verse groenten is bestemd voor de exportgerichte verwerkende industrie.

Tegenover 2022 is de uitvoer van groenten met 4% gegroeid, de invoer met 7%. De export van diepvriesgroenten nam licht toe (+2%). Verse groenten gingen er sterker op vooruit (+12%), onder meer door een sterke stijging bij prei (+62%) na een slecht 2022. Bij de invoer zijn de groeicijfers op jaarbasis het hoogst bij witloof (+51%) en wortelen (+50%). In hoeveelheid uitgedrukt voerde Vlaanderen in 2023 2,3 miljoen ton groenten uit, waarvan 1,2 miljoen ton diepvriesgroenten. De invoer besloeg 1,7 miljoen ton, waarvan een klein miljoen ton verse groenten. In volume is de handel in groenten in 2023 gekrompen, dus ook hier zijn de prijsstijgingen de oorzaak van de groei.

Vlaamse groenten vinden vooral hun weg naar Duitsland (622 miljoen euro), Frankrijk (570 miljoen euro), Nederland (465 miljoen euro) en het Verenigd Koninkrijk (354 miljoen euro). Duitsland en Nederland zijn de grootste afnemers van tomaten, bij prei zijn dat Spanje en Frankrijk. De verwerkte groenten gaan ook naar buiten Europa. De VS zijn daar met een waarde van 86 miljoen euro een goede klant, al is dat minder. De Vlaamse agrohandel in 2023 dan in 2022. Nederland is veruit de grootste leverancier van groenten (889 miljoen euro). Daarna volgen Frankrijk (321 miljoen euro) en Spanje (247 miljoen euro). Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk dragen het meest bij tot het handelsoverschot; een handelstekort is er met Nederland en Spanje.

Download hier het hele rapport bij de Agentschap Landbouw & Zeevisserij.

Bron: Agentschap Landbouw & Zeevisserij

Publicatiedatum: