Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aquaponics met steuren en palingen

Aquponi innoveert al sinds zijn oprichting met hybride aquaponicsystemen. Het bedrijf richt zich voornamelijk op de Japanse markt en levert volledige pakketten voor commerciële telers, bedrijven met duurzaamheidsambities en scholen.

Tot nu toe heeft Aquponi meer dan 67 soorten gewassen geteeld met vijf vissoorten, verdeeld over 47 projecten. Omdat ze zo zelfstandig zijn als ze zelf willen, wordt de veredeling van de vissen zelf gedaan, evenals de vorming van het substraat.


Kengo Hamada

"We werken met steuren, tilapia en goudvissen en tot nu toe werkt dat goed. Tilapia is geliefd vanwege de smaak terwijl er een grote vraag is naar het gebruik van steuren in aquaponics omdat kaviaar een ander product is naast de vis zelf. Het zorgt voor een goed inkomen. Het duurt echter ongeveer vijf tot acht jaar voordat een volwassen steur kaviaar van hoge kwaliteit kan 'oogsten'," vertelt Kengo Hamada, oprichter en CEO van Aquponi.

Bewustzijn verspreiden
Met de VS als leidend voorbeeld ziet Kengo Japan als een markt die steeds meer mogelijkheden biedt. Hij werkt nu al meer dan vijf jaar aan het verbeteren van zijn oplossingen en is vastbesloten om een dominante, nationale en internationale leverancier te worden.

"Aangezien aquaponics in Japan nog niet zijn doorgebroken zijn we bezig de mogelijkheden van deze teeltmethode onder de aandacht te brengen. Daarom verwachten we ons merk in eigen land uit te breiden gezien de interesse in onze oplossing. We streven naar een certificering voor aquaponisch gekweekte consumentenproducten."

Klik hier voor meer foto's.


Het bassin is toegankelijk vanuit het kweekgebied. Ook het voeren verloopt via de software van het teeltbedrijf.

Beheer van het teeltbedrijf in de praktijk
Aquponi gelooft sterk in hands-on kweken en vooral bij aquaponics vindt Kengo dat het er allemaal om draait te weten wat er in het teeltbedrijf gebeurt. Voordat hij zich waagde aan de combinatie van vis en sla, heeft Kengo twee jaar in de VS gestudeerd en zich gespecialiseerd in het onderwerp.


De software voor het beheer van het teeltbedrijf van Aquponi kan op elk mobiel apparaat worden gebruikt.

Eigen systeem
"Toen ik eenmaal terug was in Japan wist ik dat ik technologie wilde toevoegen aan aquaponic farming, wat niet gebruikelijk is, maar veel efficiënter." Daarom begon Kengo drie jaar geleden met het bijhouden van al zijn landbouwinputs vanuit zijn proeffaciliteit en ontwikkelde hij een teeltbeheersysteem dat elke plant, elke landbouwinput per werknemer, alle voedingsstoffen, groeiparameters en nog veel meer volledig bijhoudt. "Op deze manier kunnen we alles bijhouden, controleren en verbeteren, aangezien we met twee levende organismen werken. We kunnen al in een vroeg stadium zien of ze ziek zullen worden en hoe ze ziek zijn geworden."

Om een soepele integratie van Aquponi's systeem te garanderen, heeft het team academische diensten ingeschakeld om het personeel volledig op te leiden, een curriculum op te stellen en de prospect te raadplegen over alles wat ze moeten weten voordat ze de markt opgaan. Door alle inputs en outputs in één programma te hebben kunnen nieuwe telers veel sneller aan de slag, meent Kengo. "Door de traceerbaarheid te verbeteren, creëren we transparantie en een goede waardeketen."

Klik hier voor meer foto's.


Aan de voet van de kweektorens wordt ongebruikte ruimte opgevuld met ruimte voor andere producten, zoals sla.

Verkenning van aquaponics met paling
Naast 'gewone vissen' heeft Aquponi ook geëxperimenteerd met paling, omdat die in eigen land erg in trek is. In samenwerking met palingtelers onderzoekt Kengo het potentieel van aquaponics en de teelt van paling voor bedrijven om hun verdienmodellen uit te breiden.

"Helaas is het kweken van paling nog zo'n beroep dat in ons land sterk stagneert. Door samen te werken met telers, kunnen we hen helpen bij het invoeren van automatisering en teeltbedrijfcontrole door middel van onze allround oplossing. Bovendien kunnen palingtelers met ons nieuwe certificaat een premie vragen voor hun producten, aangezien de dieren en planten duurzaam worden geteeld."

Kengo wil een volledig pakket opzetten dat de hardware en software omvat. De software kan op afstand worden bestuurd en vanuit Japan naar andere landen worden geëxporteerd.

Voor meer informatie:
Kengo Hamada, Oprichter en CEO
Aquponi Inc.
Tel: +81 (0)50 5539 1923
https://aquaponics.co.jp

Publicatiedatum: