Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Na raketten geen kassen meer, maar grote Oekraïense teler blijft actief

Een teler in de regio Kharkiv, voorheen bekend als de grootste teler van komkommers in Oekraïne, heeft een drastische verschuiving in zijn activiteiten moeten doorvoeren. Zijn kassen zijn namelijk vernietigd door Russische raketaanvallen.

Russische raketten
Voor de oorlog had de teler totaal 21 ha aan kassen voor de teelt van komkommers en andere groenten. De kassen werden de afgelopen twee jaar echter vernietigd door Russische raketten waardoor verder gebruik van de kassen onmogelijk werd. Volgens directeur Ihor Syshenko is het personeelsbestand, dat ooit uit 400 mensen bestond, nu geslonken tot slechts 80. De teler zag zich genoodzaakt zijn activiteiten te verplaatsen. De teler zag zich genoodzaakt om zich te richten op het telen van wortelen, bieten, verschillende soorten uien en blauwe bessen.

Hommels uit Nederland
Ondanks de uitdagingen is de teler erin geslaagd om zijn activiteiten voort te zetten en breidt het zijn teelt in de open lucht uit. Er zijn plannen om het teeltgebied volgend jaar uit te breiden tot 50 ha. Er wordt ook geëxperimenteerd met de teelt van watermeloenen en paprika's. Voor de teelt van zaailingen worden opslagruimtes hergebruikt. Om een consistente teelt te garanderen werd een irrigatiesysteem geïnstalleerd voor de groenten en het zachtfruit. Er zijn hommels uit Nederland gehaald voor de bestuiving van blauwe bessen en volgend jaar wil men blauwe bessen gaan verkopen in Kharkiv. Het gebied waar voorheen de kassen stonden wordt gebruikt voor de teelt van blauwe bessen.

Het bedrijf, dat al meer dan 70 jaar bestaat, is niet van plan om de kassen te herbouwen voordat de oorlog voorbij is. In plaats daarvan blijft het zich aanpassen en nieuwe mogelijkheden zoeken om banen te behouden en de regio van belangrijke producten te voorzien.

Bron: suspilne.media

Publicatiedatum: