Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer groenten en fruit eten positief voor hoge bloeddruk

Groenten en fruit zijn gezond, maar het was nog niet bekend dat ze zó gezond zijn: wie een hoge bloeddruk heeft en zijn dagelijkse dosis bessen en broccoli flink opschroeft, ziet zijn gezondheid met rasse schreden verbeteren.

De bloeddruk gaat omlaag en de nieren en het hart worden gezonder. Het draait hierbij allemaal om de basen en zuren die ontstaan in het lichaam bij de verwerking van het voedsel dat men binnenkrijgt. Amerikaanse wetenschappers deden vijf jaar onderzoek en raden nu aan om groenten en fruit centraal te stellen in de behandeling van hoge bloeddruk en niet meteen pillen voor te schrijven.

Eén op de vier
Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft een hoge bloeddruk. Het hart pompt bloed in de bloedvaten door zich bij elke hartslag samen te knijpen en dan weer te ontspannen. Dit zorgt voor een bepaalde druk in de vaten: de bloeddruk. De zogenaamde bovendruk (systolische bloeddruk) geeft de druk aan wanneer het hart zich samenknijpt. De onderdruk (diastolische bloeddruk) is de druk wanneer het hart zich ontspant.

De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeters kwik, afgekort tot mmHg. Bij een verhoogde bloeddruk is de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg. De bloeddruk verandert voortdurend, afhankelijk van bijvoorbeeld emoties en activiteiten. Een aantal metingen op verschillende dagen is daarom vaak nodig om de diagnose hypertensie te kunnen stellen.

Ondanks inspanningen om hoge bloeddruk met medicijnen te behandelen, nemen ziekten die aan hypertensie zijn gerelateerd hand over hand toe. Het gaat hierbij onder andere om chronische nierziekten en ernstige hart- en vaatziekten. Hartziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij patiënten met chronische nieraandoeningen.

Bron: Scientias

Publicatiedatum: