Tholen - Zaterdag 17 augustus organiseert Groothandel C. Rijswijk een feestelijke receptie ter ere van het 60-jarig bestaan. "Ik ben dankbaar dat dit ons gegeven is. Dat voert na al die jaren de boventoon", benadrukt de 79-jarige Kees Rijswijk. "Het is een mooie tijd geweest. Het was weliswaar hard werken, maar daar wordt niemand minder van."
De carrière in de AGF-handel begon voor de jonge Kees toen hij werkte voor een groothandel in Edam. Na anderhalf jaar hield dit bedrijf op te bestaan, waarna Kees op 18-jarige leeftijd besloot om voor zichzelf te beginnen. "Mijn ouders waren er fel op tegen, maar gelukkig heb ik het toch doorgezet." Op de veiling Purmerend kreeg de jonge ondernemer een mooie plek toegewezen om zijn grossiersfunctie uit te oefenen. "De veiling Purmerend kon destijds op veel belangstelling rekenen van kopers uit de wijde omtrek. Ik voerde artikelen waarvan er onvoldoende aanbod was op de veiling als opvulling op het assortiment. Op het moment dat de veiling weinig product van de eigen telers kreeg aangevoerd, probeerden wij die vraag in te vullen."
Blauwschokkers en suikermeloenen
Later breidden de activiteiten van Groothandel C. Rijkswijk zich uit naar Amsterdam, toen hij een plaats kon bemachtigen op de Centrale markt. "Hier kon ik weer handel verkopen die in Purmerend werd aangeboden. Denk aan tuinbonen, blauwschokkers, rode bessen en suikermeloenen. Maar we kochten ook grote partijen bloemkool en spinazie op de veiling. Destijds kwamen er gerust 100 groenteboeren naar de veiling. Ik had wel een beetje lef en geen verkeerde neus voor de handel. Daardoor werden we al gauw bezocht door handelaren en exporteurs."
Kees denkt met genoegen terug aan de beginjaren. "In de jaren '65 tot 80 ging het echt nog om het vakmanschap van de inkoop. Dat bepaalde je succes. Alle handel stond op de veilingen, dus als je daar gevoel voor had, kon je je slag slaan. Durfde je te drukken of juist te wachten? Daar was geen leerschool voor, maar het kwam op je vakmanschap aan. Het was dag en nacht werken, maar dat was qua handel wel de allermooiste tijd."
"Tot het einde van de jaren '80 hielden we ons veelal bezig met het beleveren van groenteboeren, marktkooplui en kleine winkels. Maar door de opkomst van de supermarkten bleef er bijna geen specialist meer over. Daarom hebben we vanaf die jaren besloten ons te richten op de Nederlandse exporteurs met dagelijkse vrachten naar Barendrecht, Bleiswijk en het Westland", blikt Kees terug. "Klanten konden tot 11.00 uur 's morgens bestellen en kregen 's middags hun handel aangeboden. We zaten destijds door heel Nederland en reden met vijf dubbele auto's rond."
Weg van de export ingeslagen
"In die jaren namen we in Amsterdam ook nog een citrusgroothandel over. Toen de nieuwbouw van Veiling WFO afgerond was en ik alle dagen ging veilen, moest ik de vestiging in Amsterdam van de hand doen. Ik had inmiddels een mooi pakket aan commissieklanten op WFO. Zo kocht ik destijds al veel voor Fatels in Castricum en Bakker Barendrecht. Dat waren natuurlijk geweldige klanten. Als Albert Heijn bepaalde groenten in de reclame had, moest alles op de veiling gekocht worden. Zo zijn we uiteindelijk de weg van de export ingeslagen. Dat was een gat in de markt."
Een datum die ook in de historie van de groothandel thuishoort was 20 oktober 1998 toen Kees een ernstig ongeluk kreeg. "Daar heb ik behoorlijke littekens aan overgehouden. Ik ben toen een half jaar lang alleen op de achtergrond actief geweest. Ik was toen 53, maar toen heb ik besloten om de zaak te verkopen. Per 1 september 1999 hebben we alle loodsen en het materiaal verkocht." Tot een definitief einde van de handelscarrière van Rijswijk leidde het echter niet. "Ik had inmiddels een goede band opgebouwd met exporteurs als Disselkoen, Boers, Zoutewelle, Alexport en Minnaar. Zij hebben wij overgehaald om in de handel actief te blijven. Op 1 september was ik gestopt, maar eind september deed ik met het nieuwe fruitseizoen alweer handel."
Focus op peren
Met de fusie van de zeven overgebleven Noord-Hollandse veilingen volgde de verhuizing van Purmerend naar Zwaagdijk. In eerste instantie was Kees groot in een aantal producten, zoals bloemkool, broccoli, ijssla, Chinese kool en winterpeen. Later ging hij het fruit erbij doen. Vanaf 1999 ging het roer om en besloot hij zich voor het overgrote deel op de peren te richten. In eerste instantie met name van de West-Friese telers, maar dat breidde zich snel uit door heel Nederland en België. Sinds 2006 verloopt de handel via dochter Gerda, die de scepter zwaait over Fruithandel Rijswijk & Van der Gulik. Een specialisatie van de 'Rijswijken' is de verkoop van peren, laat in het seizoen, waar ook het teeltbedrijf van Gerda's man op is ingericht. Tegenwoordig beslaat de perenverkoop zo'n 95% van het totaal. "Veel Noord-Hollandse telers vroegen mij hun peren op de markt te zetten. Dat ging puur op vertrouwensbasis."
Kees met zijn dochter Gerda tijdens een eerder jubileum
Kees is op verschillende locaties in Zwaagdijk actief tot hij in 2014, bij het 50-jarig jubileum van de groothandel, definitief afscheid neemt van het pand. Sindsdien organiseert hij de verlading vanuit de Betuwe. "Volgend jaar hoop ik 80 jaar te worden, maar aan stoppen denk ik nog niet. Het is me gegeven dat ik dit werk nog mag doen. Ik vind het werk gewoon veel te mooi. Ik heb een sloepje en een caravan, maar daar kom ik helemaal niet aan toe." Toch is de ervaren fruithandelaren wel voornemens om de handelsactiviteiten wat te minderen. "Tot vorig jaar gebeurde het nog weleens dat de prijs van de peren in België flink wegzakte, dan was ik niet te beroerd om auto's vol peren aan te schaffen. Maar zulke acties, daar ben ik mee gestopt. Er zijn volop sorteerbedrijven die graag hun bestellingen voor me klaarmaken."
Ook het lastige slotstuk in de laatste fase van het perenseizoen, kan Kees inmiddels nuanceren. "Het is wel een taaie dobber, hoor, want we hebben juist peren die supergeschikt zijn om lang te bewaren. Maar vorig jaar deden we aan het eind van het seizoen goed mee toen de peren duur werden, nu leveren we centen in en is het zweten geblazen om van de laatste peren af te komen. Je moet ook kunnen incasseren. En de markt is wel ziek, maar gelukkig nog niet dood!"
Kees wil relaties uit de handel graag uitnodigen voor de receptie. Geïnteresseerden zijn van harte welkom op zaterdag 17 augustus van 16.00 tot 19.00 uur bij La Mère Anne aan de Dorpsweg 109 in Oudendijk om onder het genot van een hapje en drankje herinneringen op te halen. Aanmelden kan via onderstaande gegevens. Als mensen iets willen schenken, vraagt Kees om iets te doneren aan stichting CaMar in Volendam, een (t)huis, een kleinschalig wooninitatief waar 16 jongvolwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking wonen. (IBAN: NL52 Rabo 0102 7704 25 t.n.v. Stichting Carmar o.v.v. Jubileumfeest Rijswijk)
Voor meer informatie:
Kees Rijswijk
Groothandel C. Rijswijk
Nieuwehaven 69
1135 VM Edam
Mob: 06-51494960
[email protected]