Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Junidragers opgekweekt voor komende winterteelt

Plantopkweek in uitvoering voor winter- en voorjaarsteelt

Afgelopen weken werd de teeltcontainer bij Inagro in Beitem bezet door Sonsation- en Sonata-planten in opkweek voor een winterteelt. Met een plantdatum half oktober is het onmogelijk om de opkweek in hetzelfde jaar buiten te laten doorgaan. Er zouden zich onder de zomerse omstandigheden immers geen bloemen vormen in de planten. In de teeltcontainer kan los van het buitenklimaat het gewenste seizoen nagebootst worden. Interreg deelt dat tijdens de belichte winterteelt "verse" planten uit de container vergeleken zullen worden met tien maanden oud frigobewaard plantmateriaal, planten die vorig jaar op het trayveld buiten stonden en in december 2023 werden ingepakt.



Opkweek opgedeeld in fases, elk met een eigen doel
Deze opkweek verliep in verschillende fasen om de ontwikkeling van de junidragers zo gericht en optimaal mogelijk te laten verlopen.

Fase 1: Beworteling
De stekjes worden, zodra ze gestekt zijn in het substraat, gestimuleerd om in te wortelen. Zonder wortels zijn ze de eerste dagen erg vatbaar voor uitdroging. Een voldoende hoge RV wordt door verneveling of afdekking met folie gerealiseerd.

Fase 2: Vegetatieve Fase
Eens geworteld moeten de stekjes zich ontwikkelen tot forse planten. Een groeikrachtig zomer-klimaat met lange dagen leidt tot snelle groei en aanmaak van nieuwe bladeren.

Fase 3: Generatieve Fase
Junidragers initiëren pas bloemen als daglengte korter wordt (op het trayveld vanaf begin september). Zonder bloemen komen in de productiefase geen trossen tevoorschijn en kan er niet geplukt worden. In de container wordt daarom in fase drie korte dag-omstandigheden geïnstalleerd en beginnende herfst gesimuleerd.

Fase 4: Afharding
Zodra de planten voldoende bloemaanleg hebben doorgemaakt en de plant het gewenste ontwikkelingsstadium heeft, worden de trayplanten geleidelijk gekoeld ter voorbereiding op frigobewaring bij -1°C om de opgelopen dormantie te doorbreken. Om voldoende diep te kunnen koelen (tot 7°C), verhuizen de planten van de teeltcontainer naar een hiervoor ingerichte koelruimte.

Sonsation op het trayveld binnenkort vervroegd in kunstmatige herfst
Niet enkel een teeltcontainer kan zorgen voor vervroegde bloemomslag bij junidragers. Een andere manier om de plant korte dag-omstandigheden te laten ervaren is het kunstmatig verduisteren van de teeltomgeving.

  • In serres kan gebruik worden gemaakt van verduisteringsschermen.
  • Op het trayveld kan er gewerkt worden met folies over de planten.

Voor de belichte voorjaarsteelt die begin december in de serre opgeplant zal worden, zijn Sonsation planten nodig die vervroegd bloemaanleg doormaakten en half oktober klaar zijn. Zo kunnen ze nog hun minimaal vereiste aantal koudeuren (zes weken) doormaken.



Begin juli werd op het trayveld van Inagro Sonsation gestekt met als doel het effect van drie verduisteringsmethoden te testen op de bloemaanleg. De vergelijking zal gemaakt worden met plantgoed dat al sinds december 2023 in de frigo zit; planten waarvan te verwachten is dat ze stilaan door hun reserves heen zijn. Verduistering is nog geen standaardpraktijk, maar heeft potentieel als het minstens zo goed presteert als de lang gekoelde planten. De economische meerwaarde van verduistering vloeit voort uit het vermijden van de lange frigobewaring en het mogelijk grotere oogstpotentieel van een groeikrachtigere plant.

Belichting voorlopig weinig effect op beworteling, maar wel op bloei
In de teeltcontainer te Beitem zit een eb-en-vloed systeem om de planten te irrigeren. Dit is anders dan op het trayveld waar de planten via bovenberegening worden bewaterd. In eerdere proeven werd ondervonden dat de beworteling indoor moeilijker verliep en dat uitdroging van de stekjes vaak voorkwam. Als oplossing werd geconstateerd dat afdekking met een folie tijdens de eerste week na stekken zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en hierdoor een rem plaatst op de verdamping van het stekje.

Daarnaast werd geleerd dat bepaald licht ook de beworteling zou stimuleren. Daarom werd in juni onderzocht of verschillende lichtintensiteiten en -spectra de beworteling konden bespoedigen. De proef leverde voorlopig geen lichtrecept op waarmee sneller tot een sterk wortelgestel kwamen. Wel werd gemerkt dat de bloei sterk verschilde tussen behandelingen. De komende weken zal daarom ook het effect van verschillende lichtstrategieën worden getest op de bloeisturing bij verse doordragers.

Bron: Interreg

Publicatiedatum: