Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Breedx

"Nieuwe paprika- en tomatenrassen voor alle klimaatomstandigheden"

Breedx heeft de afgelopen drie jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt en zorgt nu het hele jaar door voor een constante beschikbaarheid van zoete, zaadloze paprika's en tomatenspecialties in de supermarkten. Deze vooruitgang is vooral te danken aan de ontwikkeling van nieuwe variëteiten die zowel bestand zijn tegen warme als koude omstandigheden tijdens de vruchtzetting.

Lior Carmeli, CEO van Breedx: "Breedx richt zich vooral op het ontwikkelen van groenten met voordelen voor de consument. We richten onze ontwikkeling op twee gewassen: paprika's en tomaten. Pepperito, de merknaam van Breedx voor zoete zaadloze paprika's, blijft een favoriete gezonde snack in Europa en Noord-Amerika."

De rassen van Breedx worden geteeld in Canada, de VS en Mexico voor de Noord-Amerikaanse markt, in Spanje voor de Europese markt en in Israël voor de lokale markt, aldus Carmeli. "De nieuwste rassen van Breedx, allemaal gekweekt uit zaden, omvatten intermediaire resistentie tegen PMMV (L4), echte meeldauw en TSWV." Dit is belangrijk omdat veel teeltgebieden over de hele wereld met deze ziekten te kampen hebben.

Het huidige Pepperito-portfolio omvat drie kleuren: "Rood, oranje en geel, zodat telers de mogelijkheid hebben om een mooi veelkleurig assortiment te verpakken. We richten ons ook op tomaten. Breedx is zeer consumentgericht, het bedrijf heeft als mantra 'Smaaktomaat' en is met behulp van klassieke veredelingstechnieken goed op weg om speciale variëteiten op de markt te brengen."

De veredelingstechniek die ze gebruiken verandert op natuurlijke wijze de fructose/glucose-verhouding en de balans tussen zoetheid en zuurgraad. Deze techniek werd al in 1991 ontwikkeld door het Volcani Center in Israël. "Het doel was om tomatenrassen te ontwikkelen met een verbeterde smaak, die deden denken aan de 'tomaten van vroeger'. De gekozen strategie bestond uit het gebruik van wilde tomatensoorten om het suikermetabolisme en de suikeraccumulatie in de commerciële tomatenrassen te wijzigen en te verbeteren. Tegenwoordig werken dezelfde Volcani-onderzoekers samen met de veredelaars van Breedx," zegt Carmeli.

Hij legt het veredelingsproces verder uit. "De veredelingsgroep kan de oplosbare suikers verhogen en de glucose- en fructosegehaltes en de suiker/zuurverhouding controleren door moleculaire markers te gebruiken die rechtstreeks aan specifieke genen zijn gekoppeld. Van de variëteiten die in dit programma worden ontwikkeld, zijn er drie gecommercialiseerd, die zich onderscheiden door een zeer speciale smaak en een unieke gevlekte/gestreepte kleuring. Ze zijn éénpits en ze hebben vruchten van 8 - 25 gram met een Brix van niet minder dan 9,0. Deze variëteiten worden momenteel wereldwijd getest in Europa, Noord-Amerika, Japan, Zuid-Afrika en Israël. Onlangs heeft Breedx zowel Intermediaire Resistentie (IR) tegen ToBRFV als de mogelijkheid tot vruchtzetting bij hoge temperaturen voor de meest geavanceerde rassen in haar veredelingsprogramma geïntroduceerd en zal in deze richting blijven werken," besluit Carmeli.

Voor meer informatie:
Yasmin Sagiv
Breedx
Tel: +972 52 9404726
[email protected]
www.breedx.com

Publicatiedatum: