Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Resultaten van metingen in MossWool

Sinds februari dit jaar heeft SenseNL een set van haar CARA MET-sensoren ingezet op de MossWool-matten van Novarbo die opgesteld staan bij Tomatoworld. Deze matsubstraten van het Finse bedrijf Novarbo bestaan uit ecologisch geoogst veenmos en bieden een alternatief op de veelgebruikte steenwolsubstraten. Restmateriaal kan simpelweg samen met de restanten van de gewassen na afloop van de teeltperiode gecomposteerd worden, waardoor er minder afval overblijft. Voor zowel matten als blokken heeft SenseNL nu de mogelijkheid om in dit type substraat te meten.

Bij Tomatoworld staan de matten van Novarbo in verschillende uitvoeringen om de teeltprestaties te vergelijken. Er zijn matten aanwezig met een verhouding van 50/50 tussen houtvezel en veenmos, en een verhouding 75/25 houtvezel/veenmos. Deze zijn op hun beurt opgesteld mét en zonder verpakking, zodat er in totaal vier verschillende configuraties ter test staan. Het inzetten van substraatmatten zonder verpakking bevindt zich in een nog experimentele fase, waar ook niet eerder substraatmetingen over lange periodes op zijn uitgevoerd. SenseNL bood hier graag een bijdrage aan om er beter inzicht in te scheppen.

Na een periode van ca. vier maanden zijn er al duidelijke trends geobserveerd. Kevin Oei van SenseNL: "Heel goed te zien is dat de watergehaltes gemiddeld hoger zitten bij een mat in verpakking versus eenzelfde type mat zonder verpakking. Zeker in het begin, waarbij nog relatief veel water weer de mat uit gaat als drain omdat het niet wordt tegengehouden door de wanden van de verpakking. Ook verdamping heeft een veel groter aandeel in het opdrogen wanneer de mat volledig blootgesteld staat. Op de lange termijn is wel te zien dat de gemiddelde watergehaltes tussen matten mét en zonder verpakking dichter bij elkaar in de buurt komen, omdat het water dan ruim de tijd heeft gekregen om zich volledig door de mat te verspreiden. Dit verschil in watergehalte en interactie met het substraat heeft ook invloed op de concentratie van nutriënten die zich in de mat bevindt gedurende de verschillende fasen van teelt."

Samen met het team van Tomatoworld wordt gekeken of het volgende teeltseizoen samen met de sensoren van SenseNL nog meer gerichte trendonderzoeken kunnen worden gedaan aan de MossWool.

Voor meer informatie:
SenseNL
Tel: +31 (0)85 876 8909
www.caramet.com
[email protected]

Publicatiedatum: