Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Open dag gewijd aan de Pachino tomaat (Italië)

"Consumenten letten op wat ze eten"

Eind juli werd in het Siciliaanse dorp Pachino een open dag gehouden om de plaatselijke tomaat met beschermde geografische aanduiding te promoten. Ruim twintig jaar geleden werd er de 'pomodorino Pachino' geboren. Tegenwoordig investeert de groep rond de BGA aanzienlijke middelen in marketingcampagnes. In de loop der jaren heeft de cherrytomaat ook het gezelschap gekregen van ronde, geribbelde, pruim- en cherrypruimtomaten.

Op bezoek in een kas met Pachino cherrytomaten

Vandaag de dag is de Pachino tomaat gemakkelijk te vinden in veel Italiaanse verkooppunten, maar ook in het buitenland, en leent het zich als weinig andere merken voor B2C-communicatie. De bijeenkomst, die georganiseerd was door het Consortium van Siciliaanse Oorsprongsbenamingen, was er vooral op gericht om inzicht te geven in hoe het product de consument bereikt.

Bezoek aan het teeltbedrijf GSG Sipione. (Klik hier om de fotoreportage van de open dag te bekijken)

Het evenement bestond uit twee bedrijfsbezoeken, een bij het teeltbedrijf GSG Sipione, en de andere bij het pakstation Proagri. In de inleidende toespraak wezen Massimo Pavan, vicevoorzitter van het Consortium, en Giuseppe Sipione van het gelijknamige teeltbedrijf op de dramatische droogte die "de Siciliaanse tuinbouw dreigt te vernietigen". Een ander probleem dat de vicevoorzitter aankaartte, was de crisis in de afzet.

Verpakt product voor Italiaanse en buitenlandse supermarktketens

Prijzen van € 0,40 per kilo zijn een belediging
"Dit jaar verkopen we al drie maanden op rij tomaten onder de teeltkosten", zei Pavan. "We kunnen niet doorgaan met elke dag geld te verliezen. De kosten voor het oppompen van water zijn dit jaar gestegen, net als die voor andere inputs zoals gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Als we rekening houden met de investering voor de aanplant en de afschrijving van voorgaande jaren, komen we uit op € 1,40 per kilo, terwijl we de tomaten op sommige momenten onder de € 0,40 per kilo hebben verkocht. We hebben initiatieven nodig die een gemiddelde teeltprijs vastleggen als referentie voor de markt, want prijzen zoals we de afgelopen maanden gezien hebben, zijn echt een belediging."

Hierna werd een bezoek gebracht aan Pro.Agri, een partnerbedrijf dat een deel van de Pacchino tomaten verpakt. De deelnemers aan de open dag werden er verwelkomd door Giovanni Iuvara, die uitleg gaf over de interne logistiek, de verpakking, het transport en de plaatsing in de schappen, met de nadruk op het behoud van de koudeketen.

De dag werd afgesloten met een showcooking, waarbij een chef-kok een aantal gerechten bereidde op basis van de Pachino tomaten

Ook Sebastiano Fortunato, voorzitter van het Consortium, sprak de bezoekers toe: "Een open dag als deze is een waardevol instrument om de kenmerken van een product aan het publiek te laten zien. Vooral aan jonge mensen en studenten, want die zijn onze toekomst. In hun handen leggen we de lange ervaring die we hebben met het rode goud van Sicilië, de Pachino tomaat. Al meer dan 20 jaar promoot ons Consortium deze teelt die werk biedt aan duizenden Siciliaanse families, die met passie en zelfopoffering elke dag in de weer zijn om dit unieke product op de Italiaanse en buitenlandse tafels te krijgen. Vandaag de dag letten steeds meer consumenten op wat ze eten. Vooral jongeren hebben oog voor smaak, voedingswaarden, teeltwijzen, bedrijfsethiek, duurzaamheid en milieu-impact. Het zijn allemaal aspecten waar onze BGA veel aandacht aan besteed, zodat de Pachino tomaat wereldwijd steeds bekender kan worden."

Voor meer informatie:
Sebastiano Fortunato
Consorzio di Tutela Pomodoro di Pachino IGP
Via Milano, 2
96018 Pachino (SR) – Italië
Tel: +39 (0)931 595106
[email protected]
www.igppachino.it

Publicatiedatum: