Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Droogte verlaagt kwaliteit van wilde Marokaanse rozemarijn

Na een aanzienlijke vertraging is de toewijzing van oogstcontracten voor in het wild geteelde rozemarijn in Marokko in verschillende regio's hervat, hoewel sommige regio's dit seizoen niet zullen deelnemen. Dit meldt Mehdi Benchekroun, eigenaar van Les Domaines Mehdi Bencherkoun.

"De aanhoudende droogte in Marokko, vergelijkbaar met de situatie in andere mediterrane landen, heeft de regeneratie van de rozemarijnplanten vertraagd," legt Benchekroun uit. "Dit probleem doet zich ook voor in andere rozemarijnexporterende landen zoals Tunesië. De situatie wordt verder bemoeilijkt door het besluit van de autoriteiten om in bepaalde regio's geen oogst toe te staan, zodat de planten de kans krijgen om te herstellen."

Ongunstige weersomstandigheden hebben ook de kwaliteit van de rozemarijn aangetast, voegt Benchekroun toe. "De planten zijn dit jaar korter dan normaal en hebben een blekere kleur. Bovendien is de rozemarijn minder consistent in het gehalte aan zuren, zoals carnosinezuur, dat vooral gewild is in de voedingsmiddelen- en farmaceutische sector."

"Dit was te verwachten," vervolgt Benchekroun. "We hebben hierop geanticipeerd door minder te vertrouwen op in het wild groeiende planten en steeds meer in te zetten op gecultiveerde en geïrrigeerde plantages. Dit jaar zijn er in Marokko verschillende rozemarijnplantages aangelegd. Zelf ben ik begonnen met de teelt in de regio Ouarzazate, waar we geselecteerde rozemarijnvariëteiten kweken die geschikt zijn voor botanische extractie en oliewinning. In dit uitdagende seizoen zullen we onze klanten ook ondersteunen bij het vinden van in het wild geteelde rozemarijn die aan hun normen en behoeften voldoet. Dit vereist echter extra inspanning ter plaatse vanwege de onregelmatigheden van het seizoen en de verschillen tussen regio's."

"Aanhoudende droogte en dorheid leiden tot deze tijdelijke omschakeling van in het wild geteelde rozemarijn naar gecultiveerde en geïrrigeerde rozemarijn, in de hoop op een snelle terugkeer naar normaliteit en voldoende regenval", besluit Benchekroun.

Voor meer informatie:
Mehdi Benchekroun
Les Domaines Mehdi Benchekroun
Tel: +212661214337
[email protected]

Publicatiedatum: