Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontvochtigen met latente warmteterugwinning is goed voor het energieplaatje

De noodzaak om verdampingsvocht af te voeren uit kassen, draagt in belangrijke mate bij aan de warmtevraag. Er zijn efficiënte systemen ontwikkeld om het vochtniveau te verlagen zonder de luchtramen en/of schermen wagenwijd open te hoeven zetten. Met sommige van die systemen is het mogelijk om de in het vocht aanwezige warmte (latente warmte) terug te winnen waardoor de aanvullende warmtevraag lager uitvalt. Onderzoekers Jouke Campen en Marcel Raaphorst van Wageningen University & Research geven tekst en uitleg op Kas als Energiebron wat ze ook tijdens het EnergiekEvent op 2 juli in Bleiswijk deden.

De onderzoekers illustreerden hun verhaal op het EnergiekEvent met cases uit onderzoek en praktijk in verschillende teelten (belichte tomaten, tulp, chrysant). Uit de rekenvoorbeelden blijkt dat actieve ontvochtiging een duidelijk positieve invloed heeft op de energiebalans en dat latente warmteterugwinning die positieve impact versterkt. Tegenover de lagere warmtebehoefte staat weliswaar een hoger stroomverbruik voor ventilatoren en warmtepompen, maar het energetische resultaat onder de streep is duidelijk positief. Welke systemen en uitvoeringen voor telers interessant zijn, is onmogelijk te verwoorden in een algemeen advies. Het antwoord zal mede afhangen van het gewas en de teeltwijze, reeds aanwezige voorzieningen en installaties en uiteraard de benodigde investeringen en verwachte kosten voor rente en afschrijving.

Geïnteresseerden die meer willen lezen kunnen dat hier bij Kas als Energiebron doen.

Publicatiedatum: