Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Op dit moment instappen heel interessant"

Daken en bassins vol zonnepanelen gelegd bij teler

Tholen - Teler Ties Verbaarschot is het aandeel hernieuwbare energie dat hij op zijn bedrijven kan opwekken flink aan het opschroeven. Zowel voor de locatie in Someren als in Helenaveen liet hij schuurdaken vol met zonnepanelen leggen. Nu is in Someren ook het waterbassin bij de komkommerteler aan de beurt. Bata Energy Solutions realiseerde het project in Someren.

Als we William Arends van Bata medio juli erover spreken, is het installatieteam bezig met het aanleggen van de bekabeling, zit installatie van de verankering eraan te komen en is de inschatting dat het project over twee weken klaar is. Het is voor de ondernemende teler niet het eerste project met zonnepanelen. William: "Eerder dit jaar realiseerden we ook 3 PV-installaties op de daken voor deze teler."

In totaal levert de combinatie van zonnepanelen op dak en op het waterbassin de teler 1,6 MWp vermogen aan hernieuwbare elektriciteit op. De komkommerteler vult met de opwek van de zonnepanelen een groot deel van zijn basislast aan energie in en levert ook elektriciteit terug.

SDE-subsidie
Bij het advies- en installatiebureau uit Lienden constateren ze dat er in de glastuinbouw veel vraag is naar opwekking van hernieuwbare energie. "Zeker op dit moment zijn de aanschafkosten van zonnepanelen relatief laag en is het heel interessant om in te stappen."

SDE-subsidies helpen ondernemers ook om de stap te maken. Ook teler Ties vroeg SDE-subsidie aan, weet William. "Hiervoor kreeg hij hulp van zijn subsidieadviseur. Wij hebben bij deze aanvraag ondersteund, maar kunnen zo'n subsidie eventueel ook volledig zelf voor een klant aanvragen." De SDE-subsidie vergoedt het verschil tussen de kostprijs voor het opwekken van groene energie en de marktprijs van energie. Of in de woorden van William: "De SDE-subsidie zorgt voor een bodemprijs voor vijftien jaar zonne-energie."

Systeemkeuze
Maar voordat het zover is, moeten de panelen wel eerst op het waterbassin geïnstalleerd zijn. En moet er een systeem gekozen worden. Bata Energy Solutions ontwikkelt zulke drijvende systemen niet zelf, maar kiest samen met de klant wat het beste past. In Someren is een systeem van Connectum gerealiseerd.

"Wij zijn actief geworden in het aanleggen van drijvende zonnepanelensystemen na vragen van klanten uit de glastuinbouw", geeft de energiespecialist aan. "Daarna zijn wij ons op systemen gaan oriënteren. Op dit moment realiseren wij alleen projecten met het systeem van Connectum omdat dit volgens ons het beste systeem is voor waterbassins."

De keuze viel op het van origine Belgische systeem omdat het onderhoudsvriendelijk is en omdat de specialisten bij Bata het kabelmanagementsysteem goed vinden. "De kabels die van het paneel naar de omvormer lopen, moeten goed en veilig zijn, zeker omdat je met bekabeling met water te maken hebt."

Ook belangrijk: het systeem is makkelijk te installeren. "Je bouwt het systeem per zes panelen tegelijk op en niet per individueel paneel. Dat maakt ook dat als het bassindoek een keer versleten is, je het systeem veel makkelijker van het bassin af kunt halen en weer terug kunt leggen."

Trafostations erbij
Bata is gespecialiseerd in het turnkey leveren van pv-systemen, inclusief ook 'het zware elektrawerk' in de woorden van William. Om het systeem in Someren optimaal aan te sluiten op de glastuinbouwsituatie is gekozen twee trafostations toe te voegen. "Eén voor het aansluiten van de zonnepanelen op het dak in Someren en één voor de zonnepanelen op het waterbassin."

Bij het aansluiten is het altijd een overweging om te kiezen tussen wisselstroom of gelijkstroom, stipt William een technisch detail aan dat komt kijken bij turnkey levering. "Wat financieel het beste uitkomt hangt onder meer af van hoeveel meter je met kabels moet overbruggen. De ene keer kan een nieuw trafostation wel uit en de andere keer komt een aansluiting met laagspanning economischer uit de bus." In Someren is, ook vanwege de toekomstplannen van de teler die ruimte heeft om een nieuwe kas bij te bouwen, gekozen voor plaatsing van nieuwe trafostations.


Teler Ties heeft ruimte om een kas bij te bouwen. Met plaatsing van nieuwe trafostations is hier alvast rekening mee gehouden.

Een recente energie-ontwikkeling is dat er, ook in de glastuinbouw, naar batterijsystemen gekeken wordt. Met de huidige systeemkeuzes houdt teler Ties die optie open, al komt er op dit moment (nog) geen batterij bij.

Bata begon met zonnepanelen op daken, is zich ook gaan specialiseren in drijvende zonnepanelensystemen en energieopslagsystemen en realiseert tegenwoordig bovendien laadpleinen. "Dus mocht een klant ook hier behoefte aan hebben, dan kunnen wij hierbij eveneens helpen. Onze missie is om mkb'ers in Nederland van energieoplossingen te voorzien in de breedste zin van het woord."

Voor meer informatie:
William Arends
Bata Energy Solutions
Marsdijk 35
4033 CC Lienden
Tel.: 06 82067910
[email protected]
[email protected]
www.bata-energysolutions.nl