Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Midiflore start met aeroponics

"Deze winter geen importproduct meer, maar Franse kruiden"

Sinds 2016 heeft het Franse Midiflore een lange weg afgelegd, van een kleine teler tot een innovatief en technologisch bedrijf. "Terwijl we destijds enkel aromatische kruiden in open veld teelden, hebben we ondertussen gediversifieerd naar eetbare bloemen. En vandaag hebben we net een project afgerond dat ons na aan het hart lag, namelijk het telen van kruiden in kassen met behulp van aeroponics."

Jaarrond Franse kruiden dankzij aeroponics
Deze nieuwe methode om kruiden te telen vult een gat in de markt en sluit perfect aan bij de huidige maatschappelijke verwachtingen. "De markt voor verse kruiden in Frankrijk werkt als volgt: Frans product in de zomer, importproduct (Zuid-Afrika, Kenia, enz.) in de winter. We importeren in de winter omdat de teelt in verwarmde kassen tegen de huidige energiekosten niet rendabel is. Dit is iets wat me altijd dwars heeft gezeten, sinds ik het bedrijf in 2016 heb overgenomen. In termen van ecologische voetafdruk, natuurlijk, maar het is ook ketterij als je kwaliteit wilt leveren. Verse kruiden zijn bijzonder kwetsbaar en verteren lange reizen heel slecht. Dus eindigen we met een product dat al zijn versheid heeft verloren. Tot de helft van de volumes kunnen verloren gaan, wat op zich weer een ecologische voetafdruk heeft en de kostprijs opdrijft. Dus vroeg ik me af welke oplossingen er bestonden om jaarrond een vers product op de markt te brengen dat op een milieuvriendelijke manier in Frankrijk is geteeld en betaalbaar is. En toen hoorden we van CleanGreens, een bedrijf dat krachtige, hoogtechnologische, mobiele aeroponics-systemen aanbiedt. Het is een systeem waarmee we producten van betere en constante kwaliteit kunnen leveren en op een gezonde, duurzame en koolstofarme manier kunnen telen."

Teelt van 80 ton kruiden per jaar op een kasareaal van 3.600 m2
De investering van € 2,5 mln heeft veel belangstelling getrokken. "We zijn nu een maand operationeel. We hebben ondertussen de eerste kruiden geoogst en we zijn erg tevreden met de resultaten. Onze ambitie is om 80 ton kruiden per jaar te telen op een kasareaal van 3.600 m2. Met deze oplossing kunnen we niet alleen onze volumes opkrikken, maar ook velden vrijmaken voor de teelt van eetbare bloemen, waarvan de consumptie sterk toeneemt. Aeroponics stelt ons in staat om op een milieuvriendelijke manier te telen, aangezien het zeer weinig gewasbeschermingsmiddelen vereist en zeer weinig water (95% minder dan in de buitenteelt) en energie verbruikt. Bovendien zijn we dankzij zonnepanelen zelfvoorzienend in energie. En wat we 's ochtends snijden, ligt de komende nacht al in Rungis."

Hoewel klanten het nieuws zeer positief hebben ontvangen, zullen ze pas in de winter echt het verschil zien. "Op dit moment is het moeilijk om de toegevoegde waarde van dit innovatieve systeem echt op waarde te schatten. We zien nu al kruiden van goede kwaliteit, met bladeren die sterker en dichter zijn dan wat we in de buitenteelt oogsten. Maar het verschil zal pas echt duidelijk zijn vanaf oktober."

Volgende fase: verwerking tot pesto
De ambities van het bedrijf houden hier niet op, want het wil nu de verwerking ontwikkelen om de volledige productie te benutten. "We kunnen verspilling verminderen door kruiden die niet op de versmarkt kunnen worden afgezet te verwerken in bereidingen zoals pesto. Daartoe hebben we een bedrijf overgenomen en een nieuw pand van 500 m2 gebouwd. Vandaag de dag betekent teler zijn niet meer onmogelijke uren maken en hard werken voor weinig geld. Innovatieve projecten zoals dit zijn bijzonder motiverend voor de jongere generatie. We zijn begonnen op het land, maar momenteel ontwikkelen we een innovatief, modern teeltmodel, een project dat erin geslaagd is om onze kinderen te laten dromen. Terwijl ze voorbestemd waren voor iets heel anders, beginnen ze zich in te werken in het familiebedrijf zodat ze het later kunnen overnemen."

Voor meer informatie:
Sylvie Recouvrot
Midiflore
[email protected]
https://midiflore.com

Publicatiedatum: